Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1352998_0001.png
1352998_0002.png
1352998_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN1. april 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 6. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 188 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).

Spørgsmål nr. 188:

”Vil ministeren redegøre for den sagsbehandling, der har fundet sted, når afghanske tolkehar søgt dansk hjælp efter tolkeaftalen fra maj 2013, og for baggrunden for de afgørelser,hvor det er besluttet at give afslag på indrejsevisum til Danmark og andre former for hjælpefter tolkeaftalen? Det bedes anført, om der er tale om, at de pågældende tolke ikke befin-der sig i en farlig eller udsat situation i Afghanistan, eller om der er andre grunde til afsla-gene. Der henvises til pressemeddelelsen af 4. marts 2014 på forsvarets hjemmeside: ”Sta-tus for behandling af tolke i Afghanistan”.”

Svar:

Som bekendt blev der den 26. august 2013 mellem regeringen, Venstre, Liberal Alliance ogDet Konservative Folkeparti indgået en tillægsaftale om udsendelse af en tværministerieltask force til Afghanistan ”med henblik på at sikre den videre håndtering af sager, hvor tolkeog andre, der kan være omfattet af tolkeaftalen, har rettet henvendelse til danske myndig-heder og givet udtryk for, at de føler sig truet”.Task forcen består af repræsentanter fra Forsvarsministeriet og Forsvaret samt Udenrigsmi-nisteriet og Udlændingestyrelsen.Det fremgår af task forcens oplysninger, at status for sagsbehandlingen er følgende:Der er behandlet 26 sager efter den såkaldte tolkepakke.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Fire ansøgere har fået meddelt visum med henblik på asylbehandling i Dan-mark. De pågældende er indrejst, og deres asylsagsbehandling er påbegyndt.Én ansøger er indstillet til indrejsevisum med henblik på at søge om asyl iDanmark.Én ansøger har ønsket at få lønpakken.Ni ansøgere har ønsket at søge genbosætning i Storbritannien.Ni ansøgere har fået afslag på indrejsevisum til Danmark. De pågældende haralle i stedet valgt at søge genbosætning i Storbritannien.To sager er fortsat under behandling.
Der er på tilsvarende vis behandlet 41 sager efter intimideringspolitikken.
Tre ansøgere har fået meddelt tilbud om at blive indstillet til indrejsevisummed henblik på at søge om asyl i Danmark.oAlle tre ansøgere har meddelt, at de i stedet ønsker hjælp til en lokalgenbosætningsløsning.Én ansøger har modtaget økonomisk støtte til at genbosætte sig selv og sinfamilie et andet sted i Afghanistan.Otte ansøgere er blevet kompenseret økonomisk for, at de allerede har gen-bosat sig selv og deres familier et andet sted i Afghanistan eller har foretagetandre afværgeforanstaltninger.Én har trukket sin ansøgning tilbage, da han var omfattet af det britiske pro-gram.24 ansøgere har fået afslag på deres ansøgninger.Fire sager er fortsat under behandling.
Det fremgår af task forcens oplysninger, at de ansøgere, som task forcen indtil videre harbehandlet efter tolkeaftalen, alle har bistået den danske indsats på forskellig vis. I de tilfæl-de, hvor der er givet afslag, har task forcen vurderet, at ansøgerne ikke var konkret trueteller i fare som følge af at have bistået den danske indsats i Afghanistan.Forsvarskommandoen har oplyst, at Forsvaret har modtaget otte henvendelser, der efterføl-gende er blevet afvist, idet de pågældende på intet tidspunkt har samarbejdet med danskestyrker i Afghanistan.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen