Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1297313_0001.png
1297313_0002.png
1297313_0003.png
1297313_0004.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN6. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 9. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 15 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).

Spørgsmål nr. 15:

”Ministeren bedes fremsende et notat, der redegør for materielstyringen i forbindelse medforsvarets operationer i udlandet; herunder hvordan det sikres, at det rette materiel tilgårde udsendte enheder på rette tid og på den mest omkostningseffektive måde og hvordandet sikres, at der ikke udsendes unødvendigt elle forkert materiel til de udsendte enheder.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om et notat til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:”GenereltDe operative kommandoer har ansvaret for at opstille og udruste de forskellige operativekapaciteter, således de kan løse de pålagte operative opgaver.Den praktiske udførelse, herunder anskaffelses-, udleverings-, opbevarings-, drifts- ogbortskaffelsesprocedurer, varetages i koordination mellem Forsvarets Materieltjeneste og deoperative kommandoer. Anskaffelser, forsyning og genforsyning sker på baggrund af et be-hov ved brugerne (enhederne). Dette sker på baggrund af rekvirering - manuelt eller auto-matisk. Dette ”controlles” løbende gennem den samlede forsyningskæde. Til at styre dettebenytter Forsvaret det SAP baserede it-system DeMars (Dansk Forsvars Management- ogRessourcestyringssystem).
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvaret forsøger til enhver tid at levere materiel og udrustning på rette sted, i rette tid, irette mængde og art, i rette tilstand og under anvendelse af færrest mulige ressourcer –herunder økonomiske.For at reducere ressourceforbruget søges i videst muligt omfang at fremskyde materielog udrustning, når der er behov (’just in time’). Men beredskabet (tiden hvormed materielskal være til rådighed) og forsyningssikkerheden kan gøre, at der er behov for opbygningaf lokale beholdninger/depoter m.v. (’just in case’). Dette kræver væsentlig logistiskforudseenhed1.Materielstyring i forbindelse med Forsvarets operationer i udlandet er beskrevet i forskelligedanske logistiske doktriner og NATO doktriner. Der søges i videst mulig omfang at opnå sy-nergi gennem multinationalt og værnsfælles samarbejde.Logistik defineres i Forsvaret som evnen til at udruste, deployere og holde styrker operative.Den logistiske virksomhed skal tilvejebringe og opretholde de materiel- og personelmæssi-ge, samt økonomiske ressourcer, herunder tjenesteydelser, der er nødvendige for operatio-ners gennemførelse, og skal sikre den bedst mulige udnyttelse af disse ressourcer.

Operative kommandoer

De operative kommandoer er ansvarlige for ved egen materieldriftsstyring, at underlagtemyndigheder tilrettelægger forsyning og vedligeholdelse af normeret materiel samt forsy-ning af egne enheder i overensstemmelse med Forsvarets Materieltjeneste direktiver og be-stemmelser på området.Behovet for materiel i internationale operationer fastlægges af den operative kommando.Transport af materiel til og fra operationsområdet sker ved ”Joint Movement & Transportati-on Organisation2” foranstaltning3, idet behov for genforsyning og anvendelse af transport-kapaciteter koordineres med de operative kommandoer og Forsvarets Materieltjeneste. Denoperative kommando varetager transporten af materiel i operationsområdet, herunder ogsåden operative genforsyningstjeneste.
1
Logistisk forudseenhed er evnen og viljen til tidligst muligt at forudse, overveje, planlægge og forberedelogistiske støtteopgaver således, at støtten er til rådighed, når behovet opstår. Herved understøttes denoperative plan bedst muligt under hensyntagen til ressourceforbruget.2Oprettes 1. november 2013 under Flyvertaktisk Kommando.3
Hidtil har de operative kommandoer varetaget strategisk transport af materiel til og fra operationsområ-det ved at disponere egne transportressourcer eller rekvirere transportkapaciteter ved øvrige operativekommandoer.

Logistisk prioritering

Bestemmelser for den logistiske prioritering i Forsvaret udgives af Forsvarets Materieltjene-ste og benyttes af de operative kommandoer i forbindelse med materielplanlægning og -gennemførelse i relation til udsendelse af enheder. Prioriteringen angives af rekvirerendeenhed og angiver vigtigheden af det rekvirerede materiel, herunder hvor hurtigt materielletønskes leveret/transporteret. Denne vurdering foretages af enheden under den operativekommando og godkendes af den på stedet værende chef.For enheder i internationale operationer kan faste leveringstider være vanskelige at define-re, idet der kan være endog store forskelle fra et missionsområde til et andet. Genereltbliver opgaver med behovskategori ”Høj” behandlet hurtigst muligt med alle rådige midlerog afsendes ved først kommende lejlighed.For opgaver med behovskategori ”Middel” gælder, at opgaven behandles efter behandlingaf højere prioriterede opgaver med brug af rådige midler. Forsendelse sker med transport-midler, der med rimelighed og inden for økonomisk hensyntagen, kan honorere en eksaktleveringstid.For opgaver med behovskategori ”Lav” gælder, at opgaven iværksættes rutinemæssigt, nårhøjere prioriterede opgaver er afsluttet. Leveringstid med billigste transportform.Generelt skal der udvises størst mulig logistisk forudseenhed, idet der for eksempel primærtønskes anvendelse af søtransport til genforsyning af internationale operationer frem for luft-transport. Rekvirerende myndighed skal holde sig dette for øje i forbindelse med prioriteringaf rekvisitioner.

Forsvarets Materieltjeneste

Forsvarets Materieltjeneste er overordnet materieldriftsansvarlig myndighed. ForsvaretsMaterieltjeneste udgiver direktiver og bestemmelser for forsynings- og vedligeholdelsesvirk-somhed, herunder de publikationer og den dokumentation, der er nødvendig for gennemfø-relse af den faglige virksomhed, herunder forsynings- og vedligeholdelsesdirektiver for denenkelte materielkapacitet. Forsvarets Materieltjeneste planlægger og gennemfører forsy-ningsvirksomheden i overensstemmelse med materielkapaciteters/-systemers/-genstandesforsyningsdirektiver og dimensionerer herunder Forsvarets forsyningskapacitet til materiel-lets aktuelle og/eller planlagte anvendelses- og driftsprofiler.Forsvarets Materieltjeneste varetager den centrale forsyningstjeneste. Forsvarets Materiel-tjeneste er ansvarlig for, at materiel er til rådighed, herunder at materiel er tilgængelig vialagrene.
De operative kommandoer rekvirerer materiel ved det centrale lager, hvorefter materielletleveres til kunden/den operative kommando. Ved genforsyning af enheder i internationaleoperationer rekvireres materiel normalt via de centrale lagre i Danmark og efterfølgendeplanlægges og gennemføres den logistiske transportopgave af Forsvarets nye værnsfællestransportkoordinationsorganisation ”Joint Movement & Transportation Organisation.”
Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen