Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1333650_0001.png
1333650_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN11. februar 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 23. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 135 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra DennisFlydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 135:

”Vil ministeren afsætte ressourcer til en systematisk og årlig kortlægning, f.eks. gennemDanmarks Statistik, af udviklingen inden for private virksomheder og offentlige myndighe-ders it-sikkerhed, herunder af observerede angreb og den enkelte virksomheds/myndighedsindsats for at forebygge, håndtere og rydde op efter cyberangreb og it-kriminalitet?”

Svar:

Forsvarets Efterretningstjeneste er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse. Forsvarets Efterretningstjeneste har i den anledning oplyst følgende:”Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed har som national it-sikkerhedsmyndighed et tæt samarbejde med både offentlige myndigheder og private virk-somheder på it-sikkerhedsområdet. Centerets varslingstjenester for internettrusler, Gov-CERT og MILCERT, monitorerer endvidere en række myndigheders samt enkelte virksomhe-ders forbindelser til internettet med henblik på at opdage cyberangreb. Det giver Center forCybersikkerhed et overblik over sikkerhedstilstanden på den danske del af internettet.Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at oplysninger om cyberangreb – og sær-ligt om vellykkede cyberangreb – af de fleste virksomheder opfattes som meget følsommeoplysninger, der potentielt kan skade den enkelte virksomheds ry. Også for offentlige myn-digheder kan oplysninger om cyberangreb være følsomme, f.eks. fordi oplysningerne vedrø-
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
rer en aktuel politiefterforskning. Der kan dermed være risiko for, at en offentligt tilgænge-lig kortlægning kan resultere i, at virksomhederne afholder sig fra at rapportere om cyber-angreb. Men det er selvfølgelig vigtigt, at Center for Cybersikkerhed er i besiddelse af såmange oplysninger om cyberangreb som muligt, og det overvejes derfor at iværksætte til-tag, der kan styrke mulighederne på dette område.Center for Cybersikkerhed vil endvidere – blandt andet på baggrund af udenlandske erfarin-ger – løbende overveje, om der f.eks. i samarbejde med Danmarks Statistik kan ske en kort-lægning af udviklingen på udvalgte dele af it-sikkerhedsområdet.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarets Efterretningstjeneste har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen