Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1333644_0001.png
1333644_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN11. februar 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 23. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 134 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra DennisFlydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 134:

”Vil ministeren uddybe, i hvilket omfang og hvordan offentlige myndigheder (f.eks. Centerfor Cybersikkerhed) vil arbejde sammen med private virksomheder om at skabe bedre vi-dendeling omkring it-sikkerhedstrusler og muligheder for at imødegå dem?”

Svar:

Forsvarets Efterretningstjeneste er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse. Forsvarets Efterretningstjeneste har i den anledning oplyst følgende:”Danske myndigheder og virksomheder er i stigende grad udsat for cyberangreb, og truslenom sådanne angreb medfører en betydelig og stigende sikkerhedsrisiko for et højt digitalise-ret samfund som det danske.Netop derfor er en styrkelse af samarbejdet mellem den offentlige og private sektor på it-sikkerhedsområdet i fokus. Den stadigt stigende cybertrussel retter sig ikke alene mod of-fentlige myndigheder. Den retter sig i høj grad også mod private virksomheder, hvor isærforskningsresultater og forretningshemmeligheder har hackernes interesse. Hvis den formfor oplysninger ikke beskyttes i tilstrækkelig grad, kan det få negative konsekvenser, ikkeblot for den enkelte virksomhed, men også for det danske samfunds vækst, velstand ogsikkerhed. Så det er en trussel, som skal tages særdeles alvorligt.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed stiller allerede forskellige red-skaber til rådighed for de private virksomheder, herunder situationsbilleder, trusselsvurde-ringer og vejledninger. Senest har centeret sammen med Digitaliseringsstyrelsen udgivetvejledningen ”Cyberforsvar der virker”, som angiver forskellige sikringstiltag, der kan an-vendes af såvel offentlige myndigheder som private virksomheder. Center for Cybersikker-hed vil i den kommende tid udgive tilsvarende vejledninger på andre områder, hvor myn-digheder og virksomheder vurderes at have behov for at skærpe opmærksomheden på it-sikkerhedsspørgsmål. Sideløbende hermed deltager Center for Cybersikkerhed ved en langrække konferencer og andre arrangementer, hvor centeret bidrager med oplæg om cyber-sikkerhed.Center for Cybersikkerhed vil endvidere i løbet af 2014 etablere nye samarbejdsfora, hvorprivate og offentlige interessenter kan udveksle erfaringer på it-sikkerhedsområdet. I denforbindelse vil Center for Cybersikkerhed lægge særligt vægt på, at centerets viden om detaktuelle trusselbillede deles med private virksomheder. På den måde kan myndigheder ogvirksomheder sammen tilvejebringe det stærkest mulige grundlag for, at indsatsen for atforebygge cyberangreb løbende styrkes, ligesom både virksomheder og myndigheder kanblive mere kvalificerede efterspørgere af de sikkerhedsprodukter, som markedet kan tilbyde.Endelig kan det nævnes, at Center for Cybersikkerheds varslingstjeneste for internettrusler,GovCERT, allerede har indgået – eller er i gang med at indgå – aftale med flere private virk-somheder om konkret monitorering af deres forbindelser til internettet med henblik på atvarsle om og imødegå cyberangreb. Der er tale om virksomheder, som er beskæftiget medkritisk infrastruktur, og det er forventningen, at centerets aktiviteter på dette område løben-de vil blive udbygget.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarets Efterretningstjeneste har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen