Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1334540_0001.png
1334540_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN13. februar 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 15. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr. 131 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (KF).

Spørgsmål nr. 131:

”Det er oplyst, at der i Østdanmark blev virksomhedsoverdraget 269 medarbejdere, jf. sva-ret på FOU alm. del – spm. 42. Det er samtidig oplyst i svaret på FOU alm. del – spm. 50, atder er givet 738 sikkerhedsgodkendelser til Forenede Service A/S og 264 sikkerhedsgodken-delser til HedeDanmark A/S, men at der er udleveret 204 adgangskort jf. svaret på FOUalm. del – spm. 51. Da der er en betragtelig belastning at sagsbehandle de 1002 stk. sik-kerhedsgodkendelser for eksterne leverandører, er der her så tale om en overproduktion iforholdet (1002/204)? Hvad koster en sikkerhedsgodkendelse og hvad betaler de eksternefirmaer for denne aktivitet der gennemføres af politiet og forsvaret?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:”Forsvarskommandoen har forstået spørgsmålet således, at der henvises til besvarel-serne af henholdsvis spørgsmål 47 og spørgsmål 50 og 51 fra Forsvarsudvalget.Alle medarbejdere ved den valgte leverandør, som er beskæftiget på Forsvarets kon-trakt, skal kunne sikkerhedsgodkendes og opretholde en sikkerhedsgodkendelse i alden tid, de er beskæftiget på kontrakten.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Ifølge oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste er omregistreringen af de gæl-dende sikkerhedsgodkendelser af de 269 virksomhedsoverdragne medarbejdere med-taget i de oplyste tal. Antallet af sikkerhedsgodkendelser kan ikke sammenlignes medantallet af medarbejdere, idet der kan være tale om ændringer i medarbejderstaben,vikarer mv.Alle ansatte i Forenede Service A/S og HedeDanmark, som er beskæftiget på Forsva-rets etablissementer, bærer et synligt ID kort med billede og angivelse af det sikker-hedsniveau, som den pågældende er godkendt til, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 50punkt d) fra Forsvarsudvalget. Hovedparten af tjenestestederne i Østdanmark har be-sluttet, at fremvisning af dette ID kort i vagten er adgangsgivende i dagtimerne. Deranvendes dermed ikke adgangskort på alle Forsvarets etablissementer. Adgangskortanvendes på de af Forsvarets etablissementer, hvor der ikke er fri færden, og den en-kelte medarbejde kun kan opnå adgang ved at anvende adgangskortet. Antallet af sik-kerhedsgodkendelser kan således heller ikke sammenlignes med antallet af adgangs-kort, og dermed er tallene ikke en indikation på en eventuel overproduktion.Forsvarskommandoen med underlagte myndigheder betaler ikke for sikkerhedsgod-kendelse af medarbejdere ansat i Forsvaret. Det samme forhold gælder også for alleeksterne leverandører, der udfører opgaver for Forsvaret.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen