Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del
Offentligt
1322093_0001.png
1322093_0002.png
1322093_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN14. januar 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 18. december 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 103til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MarieKrarup (DF).

Spørgsmål nr. 103:

”Hvad er ministerens holdning til, at de kommunale beredskaber allerede i begyndelsen afåret skal meddele, hvilke planer de har for uddannelse af deres frivillige og dermed deresønsker til budget for uddannelsesplanerne, mens de først i juni får meddelelse om, hvor storen del af budgettet de får udbetalt og til sidst først har midlerne til rådighed i septembermåned?”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”I dag yder staten tilskud til kommunernes uddannelse af frivillige i form af enheds-timebetalingen.Oprindeligt var det statslige tilskud til kommunerne gennem enhedstimebetalingenmålrettet frivilliges løsning af krigsmæssige beredskabsopgaver i kommunerne. Di-mensioneringen af den enkelte kommunes civilforsvar var fastlagt af staten. Efter denkolde krigs ophør bortfaldt de særlige statslige og kommunale krigsmæssige bered-skabsopgaver. Enhedstimebetalingen bortfaldt dog ikke, selvom opgavesættet ophørtei stat og kommuner, men blev i stedet en statslig støtte til uddannelse af kommuner-nes frivillige i det daglige kommunale beredskab._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
I de kommuner, der har valgt at anvende frivillige, fastlægges de frivilliges rolle i detenkelte kommunale redningsberedskab i dag af kommunalbestyrelsen, jf. beredskabs-loven, § 51, stk. 3. Det sker blandt andet i forbindelse med kommunernes planer forden risikobaserede dimensionering. Disse planer viser, at der er en betydelig variationi kommunernes anvendelse af frivillige og dermed i de opgaver, som de frivillige bidra-ger til løsningen af.Kommunen har ansvaret for, at de frivillige i kommunens redningsberedskab har dennødvendige uddannelse til at kunne varetage den pågældende funktion, og for at ud-arbejde uddannelsesplaner for de frivillige. Kommunerne skal endvidere selv finansiereomkostningerne til de frivillige, blandt andet personlig udrustning og uddannelse, idetder dog er mulighed for at få statslig støtte til sidstnævnte, jf. ovenfor. Statsligt tilskudi form af enhedstimebetaling til uddannelse af frivillige kan således ydes til en kommu-ne til gennemførelse af godkendt uddannelse af frivillige, der er kontraktligt forpligtettil at løse opgaver i kommunens redningsberedskab.Tilrettelæggelsen af tilskudsordningen er løbende blevet drøftet med de kommunaleparter med henblik på at sikre en så enkel administration som muligt for såvel Bered-skabsstyrelsen som for kommunerne under overholdelse af de fornødne regnskabstek-niske principper mv. Kommunernes ansøgninger om enhedstimebetaling, som baserersig på kommunernes uddannelsesplanlægning, har således skullet være Beredskabs-styrelsen i hænde den 1. juli i året forud for det kalenderår, hvori uddannelserne gen-nemføres. Kommunerne vil herefter få meddelelse om tilskud ultimo året forud for ud-dannelsesåret. Det bevilligede tilskud til kommunerne udbetales i august – september idet år, hvor uddannelserne gennemføres. Endelig skal kommunerne indsende revisi-onspåtegnede regnskaber for de gennemførte uddannelsesaktiviteter til Beredskabs-styrelsen i udgangspunktet inden den 20. januar året efter.Denne tilrettelæggelse har været gældende for alle tidligere år, idet tilskuddet for ud-dannelsesåret 2012 dog først blev udmeldt den 10. januar 2012. Særligt for 2013gælder, at tilskuddet først blev udmeldt den 18. april 2013.Der er således i 2013 tale om en enkeltstående forsinkelse. Det bemærkes i den for-bindelse, at styrelsens økonomiske råderum i 2013, herunder beløbet til rådighed forenhedstimebetalingen, først blev afklaret sent i 2012 i forbindelse med den politiskeaftale om redningsberedskabet for 2013-14. Samtidig skulle styrelsen prioritere res-sourcer til brug for en hurtig iværksættelse og gennemførelse af elementerne i denpolitiske aftale. Det bemærkes, at forsinkelsen ikke har medført, at kommunerne fårfærre midler.
Beredskabsstyrelsen skal herudover bemærke, at det af den politiske aftale om red-ningsberedskabet for 2013 og 2014 fremgår, at der skal gennemføres en revision afenhedstimebetalingsordningen. Blandt andre Foreningen af Kommunale Beredskabs-chefer, KL og Landsforeningen af Ungdomsbrandkorps har sammen med Beredskabs-styrelsen været involveret i revisionsarbejdet. Henset til dette revisionsarbejde har derfor uddannelsesåret 2014 været en senere frist for kommunernes ansøgning om til-skud fra staten til uddannelse af frivillige. Ansøgningsfristen er således primo 2014med henblik på, at der kan ske en udmelding om tilskud snarest herefter. Udbetalingaf tilskuddet i 2014 vil finde sted som normalt, dvs. i august-september.Beredskabsstyrelsen kan endvidere oplyse, at der som led i ovennævnte revisionsar-bejde er truffet beslutning om, at fristen for kommunernes ansøgning om tilskud frastaten til det efterfølgende uddannelsesår fremover vil blive rykket til den 1. oktober.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen