Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1328102_0001.png
1328102_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,29. januar 2014Sagsnr.: 23967Dok.nr.: 627104

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 98 (FLFalm. del) stillet den 8. januar

2014efter ønske fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Spørgsmål nr. 98:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7/1-14 fra Aquamind om gennemførelsen af EU’sfiskeripolitik, jf. FLF alm. del – bilag 99”

Svar:

Hjørnestenen i reformen af EU’s fiskeripolitik er et udsmidsforbud, der gradvist indfases i perioden2015 – 2019. Reformen indebærer endvidere en udstrakt grad af regionalisering, der givermedlemslandene større ansvar for det løbende arbejde med forvaltning af fiskeripolitikken,herunder implementering af udsmidsforbuddet i de forskellige farvandsområder.Danmark spiller en aktiv rolle i arbejdet med forberedelse af udsmidsforbuddet i såvel Østersøensom i Nordsøen. I det regionale forum for Østersøen (BALTFISH) står Danmark i spidsen forarbejdet med den praktiske implementering af udsmidsforbuddet, og i Nordsøen har Danmark i2013 varetaget formandskabet for det regionale forum (”Scheveningen”), hvor bl.a. deinstitutionelle rammer for samarbejdetog en omfattende kortlægning af discard- og fiskerimønstreti Nordsøen er blevet færdiggjort.I begge fora bliver de Rådgivende Råd, der består afrepræsentanter fra fiskerisektoren og NGO’er, løbende hørt.Desuden er der i regi af NaturErhvervstyrelsen nedsat et dialogforum med deltagelse af bl.a.fiskerierhvervet, NGO’er og DTU Aqua, der skal medvirke til at forbedre den praktiskeimplementering af udsmidsforbuddet.Danmark arbejder løbende for at sikre en praktisk og velfungerende implementering afudsmidsforbuddet, og for at reglerne bliver så enkle og kontrollerbare som muligt, herunder athavdagereguleringen i Østersøen afskaffes. Imidlertid sætter EU-regelsættetnogle rammer for dengenerelle kvoteforvaltning. Udgangspunktet er, at alle fartøjer tildeles den samme kvote-opskrivning som følge af overgangen til fangstkvoter, hvorforen eventuel mertildeling til fartøjer,der kan levere fuld dokumentation,skal ske inden for det pågældende medlemslands egen kvote.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Dette udelukker ikke, at medlemslandene på regionalt niveau kan gennemføre pilotprojekter omeksempelvis kameradokumentation, som kan danne grundlag for eventuelle fremtidige ændringer ifiskeriforvaltningen.Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til, i hvilket omfang danske fartøjer skal omfattesaf kameradokumentation.Jeg kan afslutningsvis oplyse, at Aquamind er blevet tilbudt et møde med Fødevareministeriet,hvilket man har afslået.
Dan Jørgensen
/ Uffe Sveistrup
2