Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,13. januar 2014Sagsnr.: 23737Dok.nr.: 616378
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 85 (FLF alm. del) stillet den 13.december 2013 efter ønske fra Ole Hækkerup (S)Spørgsmål nr. 85:”Ministeren bedes anslå udgifterne forbundet med at øge antallet af kontroller med rituelleslagtninger med henholdsvis a) 15 pct., b) 20 pct. og c) 25 pct.”Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg kan henholdemig:”Fødevarestyrelsens kødkontrol fører kontrol med dyrevelfærd, dyresundhed og fødevaresikkerhedpå slagteriet.De samlede budgetterede kontrolomkostninger til Fødevarestyrelsens kødkontrol forkvæg og fjerkræ udgjorde i 2013 ca. 35,7 mio. kr.Før og under slagtning fører Fødevarestyrelsens dyrlæger kontrol med alle slagtedyr, herunder omdyrene aflives og slagtes på korrekt vis.Embedsdyrlægerne fører endvidere tilsyn med dyrenesvelfærd i forbindelse med opstaldning, flytning, bedøvelse og afbødning af dyrene. Efter slagtningaf dyrenekontrolleres slagtekroppene af Fødevarestyrelsens tilsynsteknikere og efter behov afembedsdyrlæger (PM kontrol).Herudover kontrollerer Fødevarestyrelsen bl.a., om slagterierne lever op til de gældendelovgivningsmæssige krav på fødevareområdet, herunder rengøring, hygiejne og egenkontrol.I tillæg til de daglige arbejdsopgaver på slagterierne udfører Fødevarestyrelsen fire årligekontrolbesøg og en audit i alle virksomheder. Auditbesøget består af en systematisk kontrol afvirksomhedens egenkontrolprogram og af om gældende love og regler overholdes afvirksomheden, herunder indgår overholdelse af lovgivningen for aflivning i forbindelse med rituelleslagtninger.De samlede omkostninger, som er forbundet med kontrollenmed rituelle slagtninger, er megetbegrænsede, og Fødevarestyrelsen anslår, at disse i 2013 udgjorde ca. 20.000 kr. Da kontrollenmed rituelle slagtninger indgår som en integreret del af den samlede velfærdskontrol påslagterierne, er det ikke muligt at isolere kontrollen med rituelle slagtninger som en aktivitet,
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
medarbejderne tidsmæssigt opgør og registrerer særskilt. Som følge heraf kan udgiften til kontrolmed rituelle slagtninger kun anslås med stor usikkerhedsmargin.Forudsat at kontrol med rituelle slagtninger foretages i forbindelse med den daglige kontrol, vilomkostningerne stige således:Forøgelse af antal kontrollermed rituelle slagtningera)15 pct.b)20 pct.c)25 pct.”Omkostninger forbundetmed forøgelse, kr.1.400 – 3.5001.600 – 4.1002.100 – 5.300
Dan Jørgensen/ Lene Carpentier
2