Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1320741_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,9. januar 2014Sagsnr.: 23736Dok.nr.: 616184

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 84 (FLFalm. del) stillet den 13.

december 2013efter ønske fra Leif Mikkelsen (LA)

Spørgsmål nr. 84:

”Ministeren bedes oplyse, hvad status er for Danmarks EU-ansøgning vedrørendeen dansk særstatus for salmonella i kyllingekød samt redegøre for regeringensvidere initiativer i forhold til særstatus for salmonella i kyllingekød.”

Svar:

Danmark søgte særstatus for salmonella i konsumæg og kyllingekød i september 2007. Sombekendt fik Danmark særstatus for konsumægfra 1. juli 2012. Processen for kyllingekødet hartrukket ud som følge af, at Danmark i skiftende perioder ikke har kunnet opretholde ettilstrækkeligt lavt indhold af salmonella i forældredyr til slagtekyllingeproduktionen og dermed ikkehar levet op til kravene for at få særstatus. Danmark opfyldte ved starten af 2013 igen alle krav.Fødevarestyrelsen bad derfor i foråretEU-Kommissionen om at genoptage sagsbehandlingen afansøgningen.Den danske ansøgning har været diskuteret ved møder i den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) i juli og september 2013. På trods af at Danmark nu opfylder allekrav, er det på møderne blevet klart, at der ikke vil være det nødvendige flertal for at giveDanmark særstatus for kyllingekød. Flere medlemslande er imod af principielle årsager, idet demener, at det vil betyde et Europa i to hastigheder, hvilket er i strid med EU´s grundprincip omvarernes frie bevægelighed. EU-Kommissionen har været tilbageholdende med at komme med etforslag til dansk særstatus for kyllingekød, før Danmark har sikret sig den nødvendige opbakningfra andre EU-medlemsstater.Muligheden for at opnå særstatus for salmonella på linje med Sverige og Finland er besluttet afRådet. Det er derfor minholdning, at EU-Kommissionen skalfremlægge et forslag til dansksærstatus, når vi opfylder alle de nødvendige krav. Fra dansk side vil vi presse på, forat dette sker.Dan Jørgensen/Lene Carpentier
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk