Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1316771_0001.png
1316771_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,19. december 2013Sagsnr.: 23626Dok.nr.: 611485

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 74 (FLFalm. del) stillet den 5.

december 2013 efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V)

Spørgsmål nr. 74:

”Ministeren bedes fremsende en liste over konkrete forslag og initiativer, som regeringenarbejder med, der sigter på at bidrage til at forbedre landbrugets konkurrenceevne.”

Svar:

Det er regeringens prioritet at skabe vækst og beskæftigelse - også i landbrugs- og føde-varesektoren. Vi skal også i fremtiden have et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug ogfødevareerhverv i Danmark. Hensynet til konkurrenceevnen indgår bredt i regeringens ar-bejde og den række af initiativer, som vi har sat i værk. Det drejer sig for eksempel om:- Vækstplan.dk er regeringens vækstplan fra foråret på samlet set 75 mia. kr. for perioden2014-2020, herunder afgiftslettelse for fødevareerhvervet på ca. 700 mio. kr. ifølge Land-brug & Fødevarer. Vækstplanen vurderes at have en generel positiv indvirkning på land-bruget, gartnerierne, fiskeriet og fødevareerhvervet.- Under landdistriktsprogrammet er der afsat 150 mio. kr. til at understøtte investeringer inye miljørigtige stalde. Fødevareministeriet har netop besluttet at tilføre yderligere 45mio. kr. til denne indsats, så der inden årets udgang kan gives tilsagn for næsten 200 mio.kr. til nye staldanlæg.- Opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger og i henhold til aftale omfinanslov 2014: ny målrettet regulering af landbruget.- Vækstplan Fødevarer skal medvirke til at skabe ramme for, at Danmark i de kommendeår står godt rustet til at omsætte de globale vækstmuligheder på fødevareområdet til gavnfor vækst og jobskabelse. Det omfatter en række initiativer - for eksempel: nabo- ogvæksttjek af fødevarelovgivningen samt eksportstrategi inden for fødevareklyngen.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
- Aftale om at etablere Landbrugets FinansieringsBank (LFB), som Erhvervs- og Vækstmi-nisteriet har bragt Finansrådet, Landbrug & Fødevarer, Nykredit og DLR Kredit sammenom.- Opfølgning på Kvægbrugets Task Force.- Med partnerskabet ”Månegrisen” har Fødevareministeriet sat sig i spidsen for arbejdet forfremtidens bæredygtige og miljørigtige svineproduktion.- GUDP er et program under Fødevareministeriet, der støtterforretningsorienteret udviklingi fødevareerhvervet i Danmark gennem tilskud til projekter, derbidrager til vækst, beskæf-tigelse, miljøforbedringer samt ressourceeffektivitet. I 2013 bliver der under GUDP uddeltca. 313 mio. kr.- Virksomhedsforum for enklere regler er nedsat i 2012 for at sikre en fornyelseog eventu-elle byrdelettelseraf lovgivningen på erhvervsområdet i tæt dialog med erhvervslivet, her iblandt landbruget.- Regeringen har til fødevarerelateret strategisk forskning og udviklingi 2014 afsat i alt246 mio. kr., heraf 30 mio. kr. til økologi og 116 mio. kr. til forskning i bl.a. bioressourcer,fødevarer og produktionssystemer i fødevareerhvervet.- For effektivt at fremme udviklingen af en bæredygtig dansk bioøkonomi har regeringenoprettet et nationalt bioøkonomipanel bestående af ledende virksomheder og forskeresamt centrale organisationer og myndigheder.- I forbindelse med landbrugsreformen er fokus på enkle implementeringer og på at frem-me omstillingen af landbruget til en mere ressourceeffektiv produktion, fremme nye pro-dukter og produktionsmetoder samt herved bidrage til at skabe vækstmuligheder.
Dan Jørgensen
/Anja Sørensen
2