Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1315004_0001.png
1315004_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 18. december 2013Sagsnr.: 23532Dok.nr.: 610329

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 69 stillet den 29. november 2013af

Karina Adsbøl (DF)

Spørgsmål nr. 69:

”I forlængelse af ministerens svar på FLF alm del – spørgsmål 41 bedes ministerenoplyse omhendes opfattelse er, at der bliver gjort nok i Fødevarestyrelsenog Naturstyrelsen for at forebyggeudbredelsen af planten bynke-ambrosie,som kan øge antallet af allergikere, når nu ekspertermener, at indsatsenikke er god nok jf. følgende citat fra JydskeVestkysten den 27. september2013 ”Der er ingen tvivl om, at bynke-ambrosie vil få en stor betydning for antalletaf allergikere iDanmark, hvis den etablerer sig i vores natur. Vores skøner på 100.000 flere allergikere, hvisbynke-ambrosie pollen bliver en del afden danske pollensæson, som vi ser det i for eksempelUngarn, forklarer biologJanne Sommer, Astma- og Allergi Danmark. Hun bakkes op af TorbenSigsgaard, professor i allergi på Aarhus Universitet, der dog ikke kan vurdere,om tallet er reali-stisk. Det er dybt problematisk, at vi får bynke-ambrosiefrø indi landet, for vi kan se på udlandet,hvor store konsekvenser den kan have. Ilande som Ungarn og USA har planten øget antallet afallergikere, og det måvi også forvente i Danmark, foruden at den vil forlænge pollensæsonenmedomkring en måned, siger han”. Endvidere bedes ministeren oplyse, om hun vilinvitereeksperterne til et dialogmøde om problemstillingen.”

Svar:

De nævnte citater giver udtryk for, at det vil være alvorligt, hvis bynkeambrosie etablerer sig iDanmark. Det er både Fødevarestyrelsen og jeg enig i. Derimod stiller citaterne ikke spørgsmålved, om de forholdsregler, der er truffet, er tilstrækkelige.På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside er Janne Sommer citeret for følgende: ”Grænsen for,hvor mange bynkeambrosiefrø, der fremover må være i fuglefoderblandinger, svarer til Astma-Allergi Danmarks tidligere anbefaling.1Denne udtalelse skal ses på baggrund af, at der blev indførten grænseværdi i EU efter pres fra bl.a. Danmark.Som det fremgår af svarene på spørgsmålene 106 og 107 (SUU alm. Del) og spørgsmål 41 (FLFalm. Del) er der indført EU-grænseværdier, som indgår i Fødevarestyrelsens kontrol, og borgerneinformeres via Naturstyrelsens hjemmeside. Desuden arbejder Fødevarestyrelsen i øjeblikket på”.http://www.astma-Allergi.dk/c/journal/view_article_content?grou-pId=12111&articleId=262158&version=1.0&structureGroupId=12111&templateGroupId=121111
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
at opsøge de virksomheder, der importerer vildfuglefrø, for at gøre dem opmærksomme påproblematikken.Det indgår i Fødevarestyrelsens planer at indkalde Astma-Allergi Danmark og andre interessentertil en drøftelse af, om der kan gøres yderligere for at hindre udbredelsen af bynkeambrosie iDanmark. En sådan drøftelse vil mest hensigtsmæssigt finde sted i det nye år, når vækstsæsonennærmer sig. Jeg mener derfor ikke, at der er behov for at indkalde de nævnte eksperter til etdialogmøde.
Dan Jørgensen
/ Lene Carpentier
2