Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1316502_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,19. december 2013Sagsnr.: 23435Dok.nr.: 612008

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 67 (FLFalm. del) stillet den 25.

november 2013efter ønske fra Karsten Lauritzen (V)

Spørgsmål nr. 67:

”Ministeren bedes oplyse det årlige svenske forbrug af kanel opgjort pr. borger samt antallet afleverskader forårsaget af kumarin i Sverige sammenholdt med de tilsvarende danske tal.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Dethar ikke været muligt for Fødevarestyrelsen at få oplyst de konkrete tal fra Sverige.Det er særligt børn, der har risiko for at få for meget kumarin. Kostundersøgelser fra DTUFødevareinstituttet viser, at de 10 pct. af danske børn på 4-9 år, der spiser mest kage med etmuligt indhold af kumarin, spiser gennemsnitlig 65 gram kageom dagen. Hvis disse kager har ethøjt indhold af kumarin, vil børnene få for meget kumarin i forhold til de videnskabeligeanbefalinger alene fra kage. Derudover kan de indtage kumarin fra en række andre kanelholdigefødevarer (morgenmadsprodukter, desserter mm).Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet har risikovurderet og fastsat en grænse for, hvormegetkumarin vi kan tåle, da de kritiske effekter i risikovurderingen har vist,at der kan opståskader på leveren og nyrerne samt kræftsvulster i leveren hos rotter. Der bliver foretaget enrisikovurdering af stoffer i vores mad,netop fordi vi ikke ønsker, at forbrugerne skal indtage stofferi skadelige mængder. Der er ikke set leverskader som direkte konsekvens af indtag af kumarin,men det kan ikke udelukkes, at indtag af kumarin kan have bidraget til de tilfælde af leverkræft, vihar set i Danmark.”
Dan Jørgensen
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk