Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1315944_0001.png
1315944_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,19. december 2013Sagsnr.: 23435Dok.nr.: 612010

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 65 (FLFalm. del) stillet den 25.

november 2013efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V)

Spørgsmål nr. 65:

”På baggrund af artiklen "EU-regler truer kanelsneglen" bedes ministeren oplyse,hvorforFødevarestyrelsen ikke har kategoriseret kanelsnegle, kanelstængerog lignende som traditioneltdansk bagværk, når man i Sverige eftersamme regelsæt har kategoriseret kanelboller, kanelgifterog lignende somtraditionelt svensk bagværk, jf. http://epn.dk/brancher/foedevarer/ECE6272220/eu-regler-truer-kanelsneglen/.”

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende:”Fødevarestyrelsen har indplaceret kanelsnegle, kanelstænger og lignende som almindeligt fintbagværk, da dette er i overensstemmelse med formålet med aromaforordningen, risikovurderingerog danskernes kostmønstre.Hensigten med aromaforordningen, som bl.a. regulerer kumarin, er at beskytte forbrugerne.Grænseværdierne for kumariner fastsat på baggrund af en risikovurdering foretaget af denEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som ogsåhar fastsat en TDI-værdi (TolerabeltDagligt Indtag). Derudover har EFSA udtalt, at man godt kan overskride TDI-værdien tre gange i1-2 uger uden sundhedsmæssige risici. Det betyder, at grænseværdien for traditionelt og/ellersæsonbestemt bagværk er fastsat ud fra en vurdering af, at man godt må få lidt mere kumarin ikorte perioder.Fødevarestyrelsen har beregnet det mulige indtag af kumarin på baggrund af danskernes aktuelleindtag af forskellige kager. DTU Fødevareinstituttets kostdata fra 2005-2008 viser, at børn ialderen 4-9 år relativt nemt kan få for meget kumarin fra kanelkager, hvis kagerne har et højtindhold af kumarin, og derudover kan de fåkumarinfra andre kanelholdige fødevarer(morgenmadsprodukter, desserter, mv.).
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Fødevarestyrelsen har sammen med erhvervet nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge,hvordan kumarinindholdet i kanelbagværk kan nedbringes og styres bedre med respekt for, atkanelsnegle, kanelstænger og lignende forsat skal smage af kanel, som de altid har gjort.”Jeg afventer nu udfaldet af dette arbejde, som forhåbentligt vil resultere i en løsning, som bådetilgodeser forbrugersikkerheden og den smag, vi kan lide i bagværket.
Dan Jørgensen
/Frederikke Thye
2