Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1296462_0001.png
1296462_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 5. november 2013Sagsnr.: 22745Dok.nr.: 591707
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 (FLF alm. del) stillet den 3. oktober2013 efter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål nr. 6:”Vil ministeren oplyse antibiotikaforbruget i 2012 for henholdsvis økologiske fravænningsgrise,økologiske slagtesvin og den samlede økologiske svineproduktion og sammenligne disseoplysninger med forbruget i den konventionelle svineproduktion?”
Svar:Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:”Tabellen nedenfor viser de ønskede oplysninger og sammenligninger mellem den økologiske ogkonventionelle svineproduktion. Antibiotikaforbruget er angivet i doser af antibiotika i alt forhenholdsvis økologisk samt konventionel svineproduktion for året 2012 nederst til venstre itabellen. Endvidere fremgår antibiotikaforbruget i doser samt antallet af dyredage til de enkeltealdersgrupper for hver produktionsform – økologisk eller konventionel. Dyredage viser, hvormange svin antibiotikaforbruget er anvendt til, og her vises derfor antallet af svin på stald i løbet af2012. De to sidste kolonner i tabellen kan bruges til at sammenligne antibiotikaforbruget for denøkologiske og konventionelle svineproduktion for de enkelte aldersgrupper, da de viser antallet afantibiotikadoser opgjort pr. 100 dyredage.År 2012Søer ogpattegriseFravænningsgriseSlagtesvinI alt doser i2012
DoserØkologisk Konventionel81087460058207140915
DyredageØkologisk Konventionel2101073101941101085598141657435620233413502424297385
893810418942321842503089240864411
Doser pr. 100 dyredageØkologisk Konventionel0,392,150,730,549,361,75
Der gøres opmærksom på, at der er meget restriktive retningslinjer for anvendelse af antibiotika iøkologisk svineproduktion, inden den økologiske status ophæves. Endvidere er der meget store
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
forskelle i størrelser af økologiske kontra konventionelle svinebrug, hvilket gør det svært atsammenligne disse produktionsformer både med hensyn til management, smittespredning ogantibiotikaforbrug.Til grund for opgørelserne er de økologiske bedrifter med svin oplyst af NaturErhvervstyrelsen(NAER) og opgjort pr. 8. maj 2013. Således kan der være mindre ændringer i antallet af økologiskebedrifter frem til i dag. Antibiotikaforbruget er opgjort fra medicindatabasen VetStat for hele året2012 ud fra CHR numre baseret på oplysningerne fra NAER og CHR registret i Fødevarestyrelsen.Det skal hertil bemærkes, at det er den enkelte landmands eget ansvar at registrere sig i CHR medsin bedrift samt angive økologisk svineproduktion i CHR-registret. NAER har oplyst, at økologerofte har flere økologiske husdyrarter på samme ejendom. Dermed har alle husdyrgruppernesamme CHR.nr. Derudover kan to forskellige juridiske enheder med en klart adskilt produktionligge på samme adresse. Der kan således være usikkerhed omkring opgørelserne, da VetStatopgør antibiotikaforbrug på CHR numre, dvs. på ejendomsniveau og ikke på besætningsniveau.”
Karen Hækkerup
/Tina Nyyssönen
2