Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 9. oktober 2014
Sagsnr.: 27652
Dok.nr.: 729971
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 528 (FLF alm. del) stillet den 15.
september 2014 efter ønske fra Esben Lunde Larsen (V)
Spørgsmål nr. 528:
”Ministeren bedes tage stilling til, om det er acceptabelt, at skarven har reduceret stigningen af
antallet af laks i Skjern Å med 25 pct., og om ministeren agter at gøre noget ved dette set i lyset
af ministerens eget udspil om øget lystfiskerturisme i Danmark og henset til, at det går ud over
samfundsøkonomien, da lystfiskerfanget laks genererer en afledt meromsætning på mere end
4.000 kr. pr. kilo fisk jf.
http://politiken.dk/rejser/nyheder/feriedanmark/ECE2389360/foedevareministeren-stoetter-
planer-om-indsats-for-fisketurisme/.”
Svar:
Forvaltningen af skarv i Danmark hører under Miljøministeriets ressort. På den baggrund har jeg
indhentet følgende bemærkninger fra Miljøministeriet:
”Århus Universitet, DCE vurderer, at bestanden af skarver er gået frem med 23 % siden 2013, og
at der i dag er flere mindre spredte kolonier i forhold til tidligere.
Skarver er fredet i henhold til EU's fuglebeskyttelsesdirektiv, men kan reguleres (f.eks. skydes),
hvis der ikke kan findes en anden tilfredsstillende løsning for f.eks. at hindre omfattende skader på
fiskeri- og vandområder. Skarver reguleres ved vandløb, og for at forhindre ynglesucces kan
oliering af æg foretages. Afskydning har endvidere en væsentlig bortskræmningseffekt.
Beskyttelsen af den naturlige laksebestand i Skjern Å prioriteres højt, og det er kendt, at skarver
kan påføre lakseyngel en ekstra dødelighed under trækket gennem Skjern Å og Ringkøbing Fjord.
Der gøres derfor en indsats for at nedbringe skarvens ynglesucces i fjorden. Dette sker ved oliering
af æg, og i 2014 blev alle reder på Klægbanken og knap 80 % af rederne på Havrvig Polder udsat
for oliering.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk