Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1407167_0001.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
NaturErhvervstyrelsen/Dep
Sagsnr.:27154
Dok.: 716914
Den 1. september 2014
Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14.00
(Det talte ord gælder)
Spørgsmål AO
”Med baggrund i de seneste fyringer af slagteriarbejdere i
Danish Crown på grund af nedgang i tilførslerne af
slagtesvin til slagterierne bedes ministeren
redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage i
relation hertil, og hvilke initiativer ministeren vil tage for
at styrke rammevilkårene og konkurrencevilkårene,
således at det bedre kan betale sig for danske landmænd
at investere i nye slagtesvinestalde til sikring af og
skabelse af nye danske arbejdspladser,
vækst og produktion.”
Svar:
-
Regeringen har siden den trådte til involveret sig på
fuld tid i den dagsorden, der hedder vækst,
arbejdspladser og beskæftigelse. Og det vil vi blive
ved med.
-
Fødevareproduktion er en af Danmarks
styrkepositioner, og fødevaresektoren er en af de
danske vækstdrivere.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1407167_0002.png
-
Vi har dygtige landmænd, en effektiv industri, og en
højt kvalificeret arbejdsstyrke.
-
Desværre har vi også i de seneste år oplevet
slagterilukninger og færre arbejdspladser på de
danske svineslagterier.
-
Denne udvikling skal forklares i samspillet mellem de
tre centrale led i den danske svineproduktion.
Smågrise, slagtesvin og selve slagterierne.
-
En positiv historie er, at de danske slagterier gennem
de seneste fem år, har formået at give stort set den
samme pris pr. slagtesvin, som slagterierne i
Tyskland. Og det på trods af markant højere lønninger
på slagterierne i Danmark.
-
Så derfor kører vi ikke slagtesvin ud af Danmark for
at få dem slagtet på den anden side af grænsen.
Danske slagtesvin slagtes i Danmark.
-
Og for erhvervet som helhed har der været en tydelig
fremgang i indtjening i perioden 2012-2014.
-
Og hvis vi ser på den samlede danske
svineproduktion, søer, smågrise og slagtesvin, over
en årrække, så er den faktisk øget fra 24,9 millioner
stk. i 2004 til 29,1 millioner stk. i 2013.
-
Men selvom den danske svineproduktion har været
stigende gennem de seneste 10 år, har antallet af
slagtninger i Danmark været faldende fra 22,6
millioner i 2006 til 19,0 millioner i 2013.
-
For på samme tid har de danske landmænd udviklet
produktionen af smågrise, så eksporten er steget fra
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
årligt 2 millioner i 2004 til 10 millioner i 2013. De
danske producenter af smågrise er effektive, og kan
levere billigere og bedre smågrise end deres
udenlandske konkurrenter.
-
Det gælder ikke i samme grad for produktionen af
slagtesvin.
-
Så på trods af opgangstider generelt i erhvervet og på
trods af gode afsætningsbetingelser for danske
slagteriprodukter er de danske slagtesvinsproducenter
klemt.
-
Og det er de danske slagteriarbejdere også
-
Klemt mellem faldende leverancer af slagtesvin på
den ene side og slagteriernes effektiviseringer på den
anden side, og beskæftigelsen på de danske slagterier
er faldet fra ca. 16.000 i 2002 til 10.000 i 2011.
Det er en udvikling vi tager alvorligt. For regeringen
arbejder for vækst og arbejdspladser i hele
fødevarekæden – og i hele landet.
-
Derfor har regeringen – i øvrigt i tæt samarbejde med
Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk
Folkeparti besluttet at gennemføre en række
vidtrækkende og langsigtede ændringer, som skal
sikre en bæredygtig udvikling i det danske
råvaregrundlag og styrke landbrugets og
fødevaresektorens konkurrenceevne.
-
En række af disse tiltag er særligt vigtige for
slagtesvinsproduktionen:
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1407167_0004.png
-
Vi arbejder målrettet sammen med erhvervet for at
sikre den bedst mulige kødkontrol, og har i fællesskab
nedbragt udgifterne med 38 pct. i perioden 2008-
2013.
-
Vi sikrer bedre finansieringsmuligheder, og øger
landbrugets adgang til kapital ved Landbrugets
FinansieringsBank, og der etableres
medarbejderinvesteringsselskaber,
-
Landbrugsloven moderniseres, så den ikke indeholder
barrierer, som kan begrænse institutionelle
investorer.
-
Og der er afsat betydelige midler til miljørigtigt
staldbyggeri under Fødevareministeriets ordning for
miljøteknologi.
-
Der bliver sat fart i miljøgodkendelser af både
landbrug og fødevarevirksomheder.
-
Vi har opdateret omregningsfaktoren for dyreenheder
med virkning fra september, så reglerne giver
mulighed for produktion af op til 1,5 mio. flere
slagtesvin årligt.
-
Med en ny målrettet miljøregulering vil det i fremtiden
blive de faktiske udledninger og ikke selve antallet af
grise, der sætter de reelle begrænsninger for
produktionen. På den måde får vi på sigt sat de bedst
mulige miljømæssige rammer for produktionen.
-
Og så kan vi også bruge erfaringerne fra ”Månegrisen”
til at sikre produktionen uden at belaste miljø og
klima.
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Vi arbejder generelt for øget Danmarks adgang på
vækstmarkeder, og på det helt konkrete plan har vi
landet en aftale om at Danmark som det første land i
verden kan sælge både pølser og økologisk svinekød
til Kina.
-
Regeringen arbejder således på alle fronter for, at
erhvervet kan agere i en global verden og skabe
værdi og vækst.
-
Derfor er vi meget lydhøre, når der bliver peget på
problemer, men vi skal også være realistiske, når det
kommer til at finde løsninger.
-
Der er ikke nogen nemme løsninger, når vi skal sikre
bæredygtig vækst for et erhverv der ligger i global
konkurrence.
-
Men med de seneste års gode samarbejde hen over
midten i dansk politik har vi skabt et godt fundament
for den bedst mulige udvikling af det danske
fødevareerhverv.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1407167_0006.png
Evt. beredskab
-
Når slagterierne har kunnet matche de tyske
afregningspriser i en årrække skyldes det formentlig
flere forhold.
-
For det første har de danske slagterier løbende
gennemført effektiviseringer og rationaliseringer.
Slagtningerne koncentreres på få store enheder, og
forarbejdningsgraden er lav. Den arbejdstunge og
dyre produktion lægges så i udlandet. [Det er en
udvikling vi kender fra mange andre
produktionsgrene.]
-
For det andet har erhvervet i samarbejde med
regeringen sikret danske produkter adgang til
højværdimarkeder over hele verden.
-
Et anerkendt kontrolsystem og høj fødevaresikkerhed
giver forbrugertillid, markedsadgang og en styrket
konkurrenceevne. Og på den måde kan alt fra
mørbrad til ører sælges til højestbydende og sikre
maksimal ressourceeffektivitet.
-
En anden historie er, at det fra finanskrisens start i
2008 frem til 2012 helt generelt har været svært at
skabe en rentabel svineproduktion – og det samme
gælder andre bedriftsformer.
-
De store svinebrugs indtjening var negativ i årene
2008-2011, men i 2012 blev den gennemsnitlige
indtjening positiv, og der forventes stigninger for
såvel 2013 som 2014. Og det samme gælder i øvrigt
forrentningen af jordbrugskapitalen.
6