Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1401962_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Den 25. september 2014
Sagsnr.: 27500
Dok.nr.: 733444
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 493 (FLF alm. del) stillet den 28.
august 2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 493:
”Kan ministeren oplyse, hvilke stoffer der anvendes som antioxidanter på de danske
fiskemelsfabrikker, hvilke mængder der årligt anvendes og hvad der findes af sundheds- og
miljømæssige vurderinger af de anvendte stoffer?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:
”Marine Ingredients, brancheforeningen for danske fiskemelsfabrikanter, har oplyst, at følgende
antioxidanter hovedsageligt anvendes: E 306 Tokoferolrige ekstrakter af naturlig oprindelse, E 310
propylgallat, E 320 Butyleret hydroxyanisol (BHA), E 321 Butyleret hydroxytoluen (BHT), E 324
Ethoxyquin. Der er ikke opgørelser over det samlede årlige forbrug af stofferne. Det kan oplyses,
at bortset for Tokoferolrige ekstrakter af naturlig oprindelse er der EU maksimalgrænseværdier for
indholdet af stofferne i foder.
Angående miljømæssige vurderinger, så er dette først blevet et krav med
fodertilsætningsstofforordningen 1831/2003. Det betyder, at det kun er vurderinger foretaget efter
2003 som indeholder miljømæssige vurderinger.
Godkendelse af tilsætningsstoffer til fødevarer omfatter ikke miljømæssige vurderinger.
Fødevarestyrelsen har kendskab til nedenstående vurderinger fra EU (EFSA) og FAO/WHO for de
anvendte stoffer:
Tokoferolrige ekstrakter af naturlig oprindelse (E 306)
Disse tokoferolrige ekstrakter er godkendt som fødevaretilsætningsstoffer og er vurderet af Den
Videnskabelige Komite for Levnedsmidler i 1987 og af Joint FAO/WHO Expert Committee on Food
Additives (JECFA) i 1986.
Som fodertilsætningsstof er tokoferolrige ekstrakter af naturlig oprindelse senest blevet vurderet af
EFSA i 2012. Denne vurdering omfatter sikkerhed for dyr, for mennesker, der spiser de animalske
produkter, for brugeren af stoffet og for miljøet.
Propylgallat (E 310)
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1401962_0002.png
Propylgallat er godkendt som fødevaretilsætningsstof og er senest vurderet af EFSA i 2014. Stoffet
er vurderet af JECFA i 1996. Ingen af disse vurderinger omfatter en miljømæssig vurdering.
Propylgallat er godkendt som fodertilsætningsstof og er under revurdering i EFSA. Denne vurdering
vil, når den er afsluttet, omfatte sikkerhed for dyr, for mennesker, der spiser de animalske
produkter samt for brugeren af stoffet og for miljøet.
BHA (E 320)
BHA er godkendt som fødevaretilsætningsstof og er senest vurderet af EFSA i 2011. Stoffet er
vurderet af JECFA i 1988. Ingen af disse vurderinger omfatter en miljømæssig vurdering.
BHA er godkendt som fodertilsætningsstof og er under revurdering i EFSA. Denne vurdering vil, når
den er afsluttet, omfatte sikkerhed for dyr, for mennesker, der spiser de animalske produkter, for
brugeren af stoffet og for miljøet.
BHT (E 321)
BHT er godkendt som fødevaretilsætningsstof og er senest vurderet af EFSA i 2012. Stoffet er
vurderet af JECFA i 1995. Ingen af disse vurderinger omfatter en miljømæssig vurdering.
BHT er godkendt som fodertilsætningsstof og er under revurdering i EFSA. Denne vurdering vil, når
den er afsluttet, omfatte sikkerhed for dyr, for mennesker, der spiser de animalske produkter, for
brugeren af stoffet og for miljøet.
Ethoxyquin (E 324)
Ethoxyquin blev vurderet med hensyn til menneskers samlede indtag fra brugen som pesticid og
som antioxidant i foder i 1975 af Den videnskabelige Komite for Levnedsmidler og dengang blev
indtaget vurderet til at være acceptabelt.
Ethoxyquin er vurderet af EFSA som pesticid, senest i 2013. I den forbindelse har der ikke været
tilstrækkelig materiale til at godkende brugen i EU, så der er ikke i den forbindelse udført
miljøvurderinger. Joint FAO/WHO Meeting on pesticide residues (JMPR) har også vurderet stoffet
som pesticid i forbindelse med fastlæggelse af en Codex Alimentarius grænseværdi. I den
sammenhæng er der heller ikke udført miljøvurderinger.
Som antioxidant i foder har Den Videnskabelige Komite for Dyreernæring i 1993 vurderet
ethoxyquin særligt for hunde. Denne vurdering omfatter ikke miljøvurderinger. Ethoxyquin er
under revurdering som fodertilsætningsstof i EFSA, som forventes klar inden udgangen af 2014.
Denne vurdering vil, når den er afsluttet, omfatte sikkerhed for dyr, for mennesker, der spiser de
animalske produkter, for brugeren af stoffet og for miljøet.”
Dan Jørgensen
/ Louise Juul
2