Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1305729_0001.png
1305729_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 28. november 2013Sagsnr.: 23212Dok.nr.: 602142

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 43 FLF alm. del stillet den 6. november

2013 efter ønske fra ikke-medlem af udvalget Lene Espersen (KF)

Spørgsmål nr. 43:

”EU's og Danmarks makrelfiskere har præsenteret et konkret og balanceret løsningsforslag til,hvorledes en ny aftale om makrelforvaltningen i Nordatlanten kan etableres, jf. artiklen ”EU’sfiskere søsætter løsning på makrelkonflikten” fra Fiskeri Tidenden den 26. oktober 2013. Ministerenbedes på baggrund af artiklen oplyse,- hvorledes regeringen har bragt forslaget videre i de konkrete forhandlinger imellemkyststaterne- Har regeringen drøftet forslaget om en ny makrelforvaltning med det færøske hjemmestyre, jf.artiklen ”EU’s fiskere søsætter løsning på makrelkonflikten”?- Hvilke konkrete og balancerede forslag til hvorledes makrelstriden i Nordatlanten kunne løses,har regeringen præsenteret?- Hvilke konkrete og balancerede forslag til hvorledes makrelstriden i Nordatlanten kunne løses,har det færøske hjemmestyre præsenteret?”

Svar:

EU’s fiskerierhverv har præsenteret EU-kommissionen og medlemsstater for en model forfordelingen af den samlede kvote for makrel, hvor fordelingen varierer afhængigt af bestandensstørrelse. Modellen blev blandt andet præsenteret på et separat møde for Kommissionen og EU-medlemsstaterne under kyststatsforhandlingerne om makrel i oktober 2013. Erhvervet har såledesbragt forslaget til EU-Kommissionen, som fører forhandlingerne for EU.EU-Kommissionen har oplyst, at de har præsenteret en trin-model for både Island og Færøerne,men at disse havde afvist en sådan model. Endvidere har Kommissionen tilkendegivet, at manfinder de konkrete fordelingssatser i erhvervets model, som nævnt i artiklen i Fiskeritidende,urealistiske i forhold til de islandske og færøske forhandlingspositioner. Fra dansk side har manopfordret EU-Kommissionen til at tage alle ideer i betragtning, der kan medvirke til en løsning afkonflikten, herunder en opdelt model. Blandt andet udtryktes fra dansk side på oktober rådsmødet
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
(landbrug og fiskeri) støtte til Irlands opfordring til Kommissionen om at afsøge alternativeløsningsmodeller for eksempel i form af en trin-model. Endvidere har man fra dansk side ogsåadresseret spørgsmålet på bilateralt møde med fiskerikommissær Damanaki.Regeringen har gentagne gange opfordret både EU-Kommissionen og Færøerne til at finde enløsning på både striden om makrel og atlanto-skandisk sild, idet en løsning i begge sager efterregeringens opfattelse skal findes ved forhandlingsbordet. I forhold til forhandlingerne om makrelhar man fra dansk side gentagne gange opfordret til, at EU udviser størst mulig åbenhed i forholdtil inddragelse af al tilgængelig videnskabelig viden om makrelbestandens geografiske fordeling. EUhar under forhandlingerne i oktober 2013 tilkendegivet, at man er åbne overfor at se påsupplerende videnskabelige undersøgelser. I den forestående benchmark-undersøgelse for makrel,der finder sted i februar 2014, vil Det Internationale Havforskningsråd, ICES, således inkludereundersøgelser foretaget af Færøerne sammen med Island og Norge. Dette finder jeg er en positivudvikling.Forhandlingerne om fordelingen af makrelkvoten har været lange og svære, men det erforhåbningen, at der med det nye forhandlingsrum som følge af bestandens positive udvikling snartkan findes en bæredygtig og langsigtet løsning.
Karen Hækkerup
/Henry Damsgaard Lanng
2