Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 18. juli 2014
Sagsnr.: 26710
Dok.nr.: 698367
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 427 (FLF alm. del) stillet den 26. juni
2014 efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF)
Spørgsmål nr. 427:
”Kan kød produceret i Danmark men slagtet og forarbejdet i eksempelvis Tyskland og
reeksporteret til Danmark mærkes Danmark som oprindelsesland? Kan dyr opvokset på en
danskejet ejendom i f.eks. Polen sælges som ”dansk” i Danmark?”
Svar:
Som angivet i besvarelse af FLF spm. 426, kræver en oprindelsesmærkning for oksekød, at kødet
kommer fra dyr, som er både født, opvokset og slagtet i Danmark. For andet kød er der på
nuværende tidspunkt ikke samme krav, men for at undgå vildledning af forbrugeren, kræves det
som udgangspunkt, at dyret er født og opvokset i det land, der angives som oprindelsesland.
Hvis dyret er født og opvokset i Polen, vil kødet være polsk og dermed ikke kunne mærkes som
dansk, heller ikke selvom det kommer fra en danskejet ejendom i Polen. Kun hvis kødet undergår
en væsentlig tilvirkning i Danmark vil der være en mulighed for, at slutproduktet kan markedsføres
som dansk. Det kan f.eks. være en spegepølse der er produceret i Danmark, men hvor ikke alle
råvarerne nødvendigvis er danske.
Dan Jørgensen
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk