Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1388544_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 18. juli 2014
Sagsnr.: 26709
Dok.nr.: 698366
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 426 (FLF alm. del) stillet den 26. juni
2014 efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF)
Spørgsmål nr. 426:
”Ministeren bedes redegøre for reglerne om mærkning af kød og kødprodukter med
oprindelsesland, herunder om kød produceret i f.eks. Tyskland og Polen kan mærkes med
”Danmark”, dannebrogsflag eller anden mærkning, hvis slutopskæring eller slutforarbejdning er
foretaget i Danmark.”
Svar:
På nuværende tidspunkt er der krav om obligatorisk oprindelsesmærkning for oksekød samt for
fjerkrækød fra tredjelande. Fra den 1. april 2015 indføres der også krav om oprindelsesmærkning
på fersk kød fra svin, får, ged og fjerkræ.
Når det drejer sig om oksekød, skal der mærkes med oprindelse for føde-, opvækst- og slagtested,
og en mærkning med f.eks. ”oprindelse i Danmark” kræver, at kødet kommer fra dyr, som er både
født, opvokset og slagtet i Danmark.
For kød fra svin, får, ged samt fjerkræ, vil kødet efter 1. april 2015 skulle mærkes med oprindelse
for opvækst- og slagtested. Hvis der anvendes en mærkning som f.eks. ”oprindelse i Danmark”,
kræver det også her, at kødet kommer fra dyr, som er både født, opvokset og slagtet i Danmark.
Det er som udgangspunkt muligt at mærke med andet og supplerende oprindelsesinformation,
herunder eksempelvis et dannebrogsflag, så længe det ikke fremstår vildledende i forhold til den
ovenfornævnte obligatoriske mærkning. En mærkning med dannebrogsflag vil umiddelbart
vurderes som vildledende, hvis den eneste tilknytning til Danmark er, at kødet er opskåret i
Danmark.
For tilberedt kød (dvs. fersk kød tilsat ingredienser) og kødprodukter (forarbejdet kød) findes der
ikke regler om oprindelsesmærkning, men som for alle andre produkter må en frivillig
oprindelsesmærkning ikke fremstå vildende. Det er en konkret vurdering, om produktet er
tilstrækkeligt tilvirket i Danmark til, at det færdige produkt kan mærkes med dansk oprindelse,
dannebrogsflag eller lignende, uden at forbrugeren vildledes. Eksempelvis kan en spegepølse
produceret i Danmark – evt. efter en traditionel dansk opskrift – være dansk, uden at alle
råvarerne nødvendigvis behøver at komme fra Danmark.
Dan Jørgensen
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk