Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M
W
sum.dk
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Dato: 23. juni 2014
Enhed: Sundhedsjura og læ-
gemiddelpolitik
Sagsbeh.: DEPCHO
Sags nr.: 1403393
Dok nr.: 1475625
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har den 11. juni 2014 stillet føl-
gende spørgsmål nr. 406 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse,
som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af
udvalget (MFU) Jane Heitmann (V).
Spørgsmål nr. 406:
’’Ministeren
bedes oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage i forhold til almen
praksis for systematisk at tilvejebringe viden om smitte og smitteveje af
MRSA-bakterier samt sikre videndeling herom.”
Svar:
Som sundhedsminister tager jeg smitte med multiresistente bakterier meget
alvorligt
–
herunder også smitte med den undertype af MRSA, som kan over-
føres mellem svin og mennesker.
I denne sammenhæng er det vigtigt at nævne, at personer, der i forvejen er
syge eller svagelige, har størst risiko for at få en alvorlig sygdom forårsaget af
MRSA, hvorimod MRSA sjældent er årsag til alvorlig sygdom hos i øvrigt sun-
de og raske borgere.
Sundhedsstyrelsen gjorde i 2006 MRSA anmeldelsespligtig for læger, og i for-
bindelse hermed udsendte Sundhedsstyrelsen den 1. udgave
af ”Vejledning
om forebyggelse af spredning af MRSA”.
Vejledningen om MRSA blev senest
opdateret i 2012, hvormed arbejde med levende svin blev tilføjet som risikofak-
tor.
Sundhedsstyrelsens vejledning om MRSA henvender sig til ledelse og perso-
nale inden for hele sundheds-og plejeområdet, dvs. hospitaler, plejesektor,
kommunal sundhedstjeneste samt klinikker uden for hospitaler herunder al-
ment praktiserende læger og speciallæger, tandlæger, fysioterapeuter, kiro-
praktorer, fodterapeuter m.v.
Regionerne og kommunerne har det overordnede ansvar for, at Sundhedssty-
relsens vejledning om MRSA efterleves af personalet, og at den hygiejniske
standard har en kvalitet, så der ikke viderebringes smitte i forbindelse med un-
dersøgelse, behandling, pasning og pleje af patienter og borgere.
For så vidt angår svine-MRSA etablerer jeg
–
sammen med fødevareministe-
ren - en national rådgivningstjeneste, som skal rådgive sundhedspersonale og
landbrugsmedarbejdere med daglig kontakt til svin om, hvordan det undgås, at
smitte med svine-MRSA spredes videre ud i samfundet.