Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1384791_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 27. juni 2014
Sagsnr.: 26413
Dok.nr.: 692400
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 381 (FLF alm. del) stillet den 28. maj
2014 efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF)
Spørgsmål nr. 381:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke krav der skal være opfyldt for, at en dansk svinekødsprodu-
cent kan skilte med, at svinekødet er dansk, og hvorvidt det f.eks. er muligt at køre svinene til
slagtning i et andet land og stadig kalde kødet dansk”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
”Det
er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, om en mærkning af en fødevare, foranlediger
forbrugeren til at tro at kødet er af en
bestemt oprindelse, f.eks. ordet ”dansk” eller
et billede af
det danske flag. Her skal der ses på den samlede mærkning og markedsføring af produktet som en
helhed.
Når svinekød stammer fra dyr, som er født og opvokset i Danmark, er det generelt acceptabelt at
mærke det
med ordet ”dansk”
både
alene eller i sammensætning med andre ord, f.eks. ”dansk
kød”, ”danske gårde og landmænd”
osv. Det samme gælder for mærkning med det danske flag.
Det kan også accepteres, at mærke kødet fra svin som er født og opvokset i Danmark som dansk,
selvom det er slagtet i f.eks. Tyskland.
Hvis svinekødet mærkes med oplysningen ”produceret i Danmark” eller lignende formulering, så
skal dyret ikke nødvendigvis være født eller opvokset i Danmark, men så skal en væsentlig del af
tilvirkningen være foregået Danmark. Det kan fx være hvor kød fra et tysk svin indgår som
ingrediens i en dansk produceret spegepølse.”
Dan Jørgensen
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk