Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Den 23. maj 2014
Tale til samråd den 23 maj 2014 i Folketingets Udvalg
for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om spørgsmål AD
Det talte ord gælder.
Åbent samråd AD (forskellige produktionsformer for æg)
Samrådsspørgsmål AD:
”Ministeren bedes med henvisning til artikel ”Fjerkræfolk vil have
fødevareministeren tilbage på skolebænken” i Effektivt landbrug d. 29. april
2014, redegøre for dyrevelfærden i de forskellige produktionsformer for æg og
om ministeren er enig i at alle æg, der er produceret under lovlige forhold i
Danmark og overholder krav til kvalitet og fødevaresikkerhed, er gode æg, som
forbrugerne bør have et frit
valg til”.
Svar:
-
Tak for at indkalde til samråd. Det er et vigtigt
tema og vigtigt at få debatteret
dyrevelfærdsforholdene ved de forskellige æg
produktioner. Salget af buræg er nedadgående i
forhold til salget af økologiske æg. Et par
butikskæder har valgt ikke at sælge buræg, men
det er butikkens eget valg, hvad man vil sælge.
-
I Danmark kan man købe æg fra 4 forskellige
typer produktionssystemer; æg fra
stimulusberigede bure, det der i daglig tale
kaldes buræg, æg fra skrabeægssystemer, æg
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
fra høner på friland og æg, der er produceret
økologisk.
-
Der er fastsat EU-regler for mærkning af æg, der
betyder, at forbrugeren altid kan se på ægget og
æggebakken , hvilket produktionssystem
æggene stammer fra, og kan træffe sit valg på
det grundlag.
-
Både den enkelte forbruger og detailhandelen
har muligheden for at vælge æg fra det
produktionssystem, de ønsker, uanset om det er
skrabeæg , frilandsæg, økologiske æg eller
buræg.
-
Det er min klare opfattelse, at det altid skal være
forbrugernes frie valg, hvilken type æg, man vil
købe. Og altså også detailhandlens frie valg,
hvilken type æg de vil sælge.
-
Jeg er personlig glad for, at mange vælger
økologisk, men jeg anerkender også, at der er
nogen, der prioriterer anderledes.
-
Men jeg finder det positivt, at nogle
supermarkeder vælger at undlade at sælge
produkter, som de finder uetiske på den ene eller
den ande måde, eller som de finder dyrevelfærds
problematiske, det gælder både, når vi taler
buræg og andre produkter.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Jeg vil kort beskrive de overordnede
dyrevelfærdsregler for de forskellige
produktionssystemer.
-
EU ændrede reglerne om beskyttelse af
æglæggende høner i 1999. Grunden til, at man
tog det gamle burhønsedirektiv op til revision,
var en rapport fra EU´s videnskabelige komité
fra 1996.
-
Rapporten pegede specielt på, at hønerne i de
gamle, traditionelle bure ikke havde en rede,
siddepinde eller mulighed for at skrabe eller
støvbade. Derfor fik de ikke opfyldt deres
naturlige adfærdsbehov.
-
Det fremgik også af rapporten, at hønerne i de
gamle bure havde meget skøre knogler.
-
Under drøftelserne i EU i slutningen af 90´erne
blev der peget på de positive erfaringer fra bl.a.
Sverige med at anvende bure, som var berigede
med stimuli i form af skrabeområde, rede og
siddepinde.
-
Det blev som bekendt besluttet i 1999, at de
gamle bure efter en overgangsperiode skulle
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
udfases helt fra 1. januar 2012, og det krav har
vi efterkommet i Danmark.
-
I stedet må der produceres æg i
stimulusberigede bure, der opfylder direktivets
krav om mere plads, og om et skrabeområde, en
rede og siddepinde.
-
Fødevarestyrelsen har oplyst, at der pt. er ca. 40
bedrifter med berigede bure i Danmark.
-
I direktivet er der ingen begrænsning af, hvor
mange høner, der må være i hvert bur, men i
Danmark har vi fastsat krav til, at der ikke må
være mere end 10 høner i et bur.
-
Det skyldes, at store gruppestørrelser
erfaringsmæssigt giver større risiko for
fjerpilning og kannibalisme.
-
I direktivet blev der også fastsat
dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til det, man
har kaldt ”alternative systemer”,
det vil sige
produktion uden bure. I praksis er det
skrabeægsproduktion, produktion af frilandsæg
og økologiske æg.
-
For skrabeæg og frilandsæg er der blandt andet
fastsat minimumskrav til belægningsgraden, og
til hvor mange cm. siddepind, der skal være pr.
høne.
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Til forskel fra skrabehønerne skal frilandshønerne
have adgang til det fri, og der er krav til
udgangsåbningernes størrelse.
-
Hønerne i den økologiske ægproduktion skal
holdes under de betingelser, der er fastsat i
økologireglerne, som generelt er mere
vidtgående end direktivets mindstekrav.
-
Det betyder blandt andet, at de skal have mere
plads end skrabehøner og frilandshøner, og der
kræves flere cm. siddepind pr. høne. De skal
have adgang til et udeareal med passende
vegetation, og de skal fodres med økologisk
foder.
-
Siden 2012 har salget af konsumæg fordelt sig
på de forskellige produktionssystemer som
følger; 49% af salget er fra berigede bure, 16%
fra økologiske, 15% er stalddørssalg, 14% fra
skrabeæg og 6% er frilandsæg.
-
Hvis man skal sammenligne dyrevelfærden i de
forskellige systemer kan der henvises til Den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet , EFSA,
som i en rapport fra 2004 har set på forskellige
former for ægproduktion.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
På flere punkter har EFSA udtalt sig positivt om
stimulusberigede bure i forhold til de gamle bure.
Man fandt blandt andet at hønerne i berigede
bure havde bedre knoglestyrke end i de gamle
bure. I stimulusberigede bure
som de danske -
konstaterede man også, at dødeligheden var
lavere end i de alternative systemer.
-
De positive sider skal vejes op imod, at hønerne
ikke har samme bevægelsesfrihed som i
alternative systemer, selvom de har mere plads
end i de gamle bure. Det, man forlangte af plads
i de gamle bure, var det, der svarer til et A4-ark.
I dag er det et A4-ark plus et postkort. Uden at
jeg vil hænges op på, at det passer helt ned i
milimeterne. De har heller ikke adgang til det fri,
som hønerne har i frilandsproduktionen og den
økologiske produktion.
-
For at modvirke konsekvenserne af kannibalisme
har det været almindeligt at næbtrimme de
kyllinger, der skulle bruges til ægproduktion.
-
Selvom næbtrimning ud fra et
dyrevelfærdsmæssigt synspunkt er uønsket, fordi
det kan betyde både akut og kronisk smerte, er
det efter EU-lovgivningen tilladt i den
konventionelle produktion for at undgå de meget
alvorlige konsekvenser af fjerpilning og
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
kannibalisme. Det er derimod forbudt i den
økologiske produktion.
-
Jeg synes, at det var rigtig positivt, at branchen
den 1. juli 2013 frivilligt besluttede at ophøre
med næbtrimning af kyllinger, der er beregnet til
produktion af æg i stimulusberigede bure.
-
Årsagen var, at der næsten ikke ses
kannibalisme hos høner i berigede bure, og det
er jo en særdeles positiv udvikling.
-
Danske Æg offentliggjorde i går, den 22. maj, at
man nu tilsvarende indfører et stop for
næbtrimning i skrabe- og frilandsproduktionen
fra 1. juli 2014.
-
Danske Æg har fortalt mig, at baggrunden er, at
flere andre lande er stoppet med at næbtrimme
høner i disse produktionssystemer, uden det har
givet anledning til væsentligt øgede problemer
med dyrevelfærden i produktionen.
-
Tal fra den danske fjerkræbranches frivillige
effektivitetskontrol tyder på, at dødeligheden
typisk er lav i stimulusberigede bure i forhold til
alternative, ikke-bur systemer.
-
Der er med andre ord fordele og ulemper ved
alle fire produktionssystemer.
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
En samlet vurdering indebærer en afvejning af
en række faktorer af betydning for
dyrevelfærden, for eksempel sygdomsforekomst,
dødelighed, næbtrimning, forekomsten af
fjerpilning og kannibalisme og bevægelsesfrihed.
-
Her vil jeg henvise til de principper, som er
grundlæggende for EU’s
generelle lovgivning for
dyrevelfærden for landbrugsdyr, populært går de
under betegnelsen ’de fem friheder’;
1. frihed fra tørst, sult og fejlernæring,
2. frihed fra ubehag, dyret skal leve under
passende forhold med adgang til hvile
område,
3. frihed for smerte, skader og sygdomme,
4. frihed fra stress og frygt,
5. frihed til at udleve naturlig adfærd, dvs.
dyret har tilstrækkelig plads og nødvendige
faciliteter til at udleve naturlige adfærdstræk
samt selskab af dyr af samme art.
-
Det er specielt den sidste, hvor den økologiske
høne har bedre dyrevelfærd end burhønen. Det
er klart, at der i den økologiske produktionsform
er mere frihed til at udleve naturlig adfærd for
hønen.
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Jeg kan i den forbindelse oplyse, at jeg netop har
igangsat et 360 grader servicetjek af reglerne for
produktionen af æg- og slagtekyllinger, som skal
sikre at dyrevelfærdsreglerne er iorden, skabe
bedre rammevilkår for erhvervet og vi ser
selvfølgelig også på, om der er noget, vi kan
gøre for at fremme erhvervets konkurrenceevne.
-
Det er godt, at mærkningsreglerne for æg
betyder, at den enkelte forbruger altid ved,
hvilket produktionssystem æggene stammer fra,
og kan træffe sit valg på det grundlag.
-
Vi kan alle blive enige om, at æg skal være af en
god kvalitet, men kvalitet er mange ting, og det
er ikke alle, der er enige om, hvad god kvalitet
er.
-
God kvalitet er selvfølgelig, at æggene er rene,
hele og ikke har bismag.
-
God kvalitet indebærer også, at æggene er fri for
sygdomsbakterier og ikke indeholder rester af
bekæmpelsesmidler eller veterinære
lægemiddelrester.
-
Den måde, æggene er produceret på - det vil
sige de krav til de forskellige
produktionssystemer, som hvor god
9
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
dyrevelfærden er - også kan ses som en del af
kvaliteten.
-
I sidste ende vil det være forbrugerne, der afgør,
hvad der er god kvalitet.
-
Selvfølgelig er der minimumskrav i lovgivningen,
men det er klart, at markedet driver, hvilken
produktionsform der er mest udbredt.
-
Det er positivt, at fjerkræbranchen samarbejder
med myndighederne om både dyrevelfærd og
fødevaresikkerhed. Og branchen har på en
række punkter været på forkant med
udviklingen.
-
På dyrevelfærdsområdet har branchen været en
central medspiller, da de gamle bure skulle
udfases og erstattes af berigede bure, selvom
omstillingen var omkostningstung.
-
Det betød, at Danmark i det store hele kom i mål
med de berigede bure pr. 1. januar 2012 -
bortset fra en enkelt producent, der først var
klar midt i januar 2012. Det har ikke været
tilfældet i de andre medlemslande, så det er
selvfølgelig godt.
-
En anden positiv indsats er branchens fokus på
godt management, som har resulteret i, at ikke
10
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
kun økologiske høner, men også høner i bure
ikke længere næbtrimmes og de alternative
systemer stopper d. 1. juli i år.
-
Salmonella er et andet område, hvor det gode
samarbejde med branchen har båret frugt.
-
Samlet set mener jeg, at den danske
ægproduktion bærer præg af en høj grad af
kvalitet. Det er selvfølgelig klart, at ser man på
dyrevelfærd som et selvstændigt parameter, så
er der forskel på de forskellige
produktionsformer, og derfor har jeg udtrykt
glæde over, at flere og flere køber økologiske æg
og at detailhandlen har en etisk og politisk
tilgang til det her spørgsmål.
11