Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1295202_0001.png
1295202_0002.png
Ministeren for by, bolig og landdistrikters talepapir ved FLF alm. delsamrådsspørgsmål C og D den 24. oktober 2013Det talte ord gælder
Først vil jeg gerne takke udvalget for denne lejlighed til at redegøre for et af de emner, som optagermig meget nemlig spørgsmålet om erhvervsudviklingen i landdistrikterne.Ikke mindst fordi vi i dag har fokus på en sag fra Langeland, som jeg jo kender rigtig godt og holdermeget af pga. den smukke natur og det aktive lokale liv, der er på øen.Fødevareministeren har netop redegjort for de nærmere omstændigheder omkring regulering affiskerimulighederne i området sydøst for Langeland.Skulle udvalget have yderligere spørgsmål vedrørende den konkrete sag i Bagenkop ogfiskerimulighederne her, må jeg henvise til fødevareministeren.Jeg tilslutter mig den generelle betragtning om, at det er meget væsentligt, at dansk fiskeri foregår påbæredygtig vis, så vi kan være med til at sikre beskæftigelsen på længere sigt. Regeringen arbejderderfor på at sikre en fornuftig balance mellem hensynet tilfiskerierhvervet og miljøet, så vi fortsat kanudnytte de ressourcer og erhvervspotentialer, som vores havne- og kystområder udgør.Med ovenstående in mente vil jeg fokusere på den del af samrådsspørgsmålene, som omhandlererhvervsudvikling og beskæftigelsepå Langeland og mere generelt i landdistrikterne.Det er regeringens målsætning, at landdistrikterne skal være levedygtige og give mulighed for et godtliv. Det skal være muligt at bosætte sig og drive erhverv i hele landet.Regeringen arbejder stenhårdt på at indfri denne ambition bl.a. ved at fokusere påbeskæftigelsesmulighederne og de generelle rammebetingelser. Det er til gavn for hele Danmark. Menogså for udviklingen i de mindre samfund lokalt i landdistrikterne.Udviklingen i landdistrikterne skal ske på grundlag aftre overordnede principper:For det første må udviklingen i landdistrikterne nødvendigvis ske sideløbende med de igangværendestrukturelle forandringer i Danmark. Befolkningen og arbejdspladserne koncentrerer sig naturligt ibyerne. Men dette udelukker ikke nødvendigvis, at der samtidig godt kan ske en positiv udvikling iyderområderne.For det andet er det derfor vigtigt, at udviklingen sker med udgangspunkt i lokale ressourcer ogpotentialer. Det gælder om at bruge, de styrker man har lokalt og være opmærksom på nyemuligheder.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
For det tredje understøtter regeringen ved en række tiltag den udvikling og de initiativer, der alleredeer i gang i landdistrikterne. Blandt andet i regi af landdistrikts- og fiskeriprogrammerne samt kommunerog vækstfora.Centralt i arbejdet med at skabe vækst og udvikling i hele Danmark står Vækstplan DK. Den styrkervores konkurrenceevne og produktivitet generelt.Desuden bidrager vækstplanen med en række initiativer til at øge den private beskæftigelse både påkort og på langt sigt. Det gælder blandt andet en række afgiftslettelser, genindførelsen afBoligJobordningen og inden for mit eget ministerområde etableringen af en pulje på 400 mio. kr. tilnedrivning og istandsættelse af faldefærdige huse i 2014 og 2015.Herudover har regeringen gennemført en række målrettede initiativer, der understøttererhvervsudviklingen og bidrager til at fastholde og skabe arbejdspladser i landdistrikterne, herunderogså på Langeland.Jeg kan blandt andet nævne lempelsen af planloven, der giver kommunerne nye, enklere ogforbedrede muligheder for at stimulere bosætning og erhverv i de vanskelligt stillede dele aflanddistrikterne.Ligeledes har vi med kreditpakken og udviklingspakken forbedret de små og mellemstorevirksomheders adgang til finansiering.Senest har regeringen i sit finanslovsforslag for 2014 fremlagt en række initiativer, der gavnererhvervsudviklingen i landdistrikterne. Her vil jeg gerne fremhæve igangsættelsen af offentligeinvesteringer til gavn for beskæftigelsen i hele landet og oprettelsen af en grøn pulje, som har etsærligt fokus på afsætning af lokale fødevarer.Et væsentligt element i den lokale erhvervsudvikling erselvfølgelig inddragelsen af lokaleaktører.Centralt i bestræbelserne på at skabe gode rammer for lokallivet står de LokaleAktionsgrupper, der samtidig tiltrækker private investeringer og skaber konkrete jobs.En foreløbig status gennemført af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter tidligere på året viser, atLAG’erne inden for denne programperiode har skabt knap 1000 arbejdspladser rundt omkring i landet.En række projekter har medvirket til at udvikle det lokale havnemiljø eller til styrke fiskerierhvervet. Fxer der givet LAG-tilskud til indretning af detail- og engrosfiskeriudsalget Bagenkop Fisk/BagenkopFællessalg.Også under Landdistriktspuljen yder vi støtte til erhvervsprojekter i landdistrikter, herunder støtte tilfiskeri- og havnerelaterede projekter rundt omkring i landet.Erhvervsudvikling og skabelse af arbejdspladser i landdistrikterne er en høj prioritet for regeringen.Som jeg netop har redegjort for, arbejder vi derfor aktivt på både at indtænke landdistrikterne itværgående initiativer og udspil og i mere målrettede indsatser til gavn for den lokale udvikling bl.a. påLangeland og i fiskerierhvervet.

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk