Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 21. maj 2014
Sagsnr.: 25891
Dok.nr.: 676857
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 346 (FLF alm. del) stillet den 30. april
2014 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 346:
”Ministeren bedes redegøre for kvaliteten og fødevaresikkerheden for importerede æg til Danmark”
Svar:
Produktion og markedsføring af æg er reguleret af EU lovgivning. Det gælder både krav til kvalitet
og fødevaresikkerhed.
For så vidt angår særlige krav til kvalitet følger det af EU-lovgivningen
i
, at æg skal sorteres i
kvalitetsklasser. Æggene inddeles i kvalitetsklasse A eller B. Klasse A-æg skal have en række
bestemte kvalitetskendetegn, herunder er der krav til kvaliteten af skal, blomme og æggehvide.
Klasse B-æg er æg, der ikke opfylder de kvalitetskendetegn, der er fastlagt for klasse A-æg. Klasse
A æg kan bl.a. leveres til den endelige forbruger som konsumæg, mens klasse B æg alene må
leveres til virksomheder i fødevareindustrien og nonfoodindustrier.
Der er fastsat grænseværdier for kemiske forureninger i æg
ii
og veterinære lægemiddelrester
iii
. For
salmonella er der er et krav i EU lovgivningen om fravær af specifikke salmonellatyper i æg, der
samhandles
iv
. Danmark har i 2012 opnået særstatus for salmonella, hvilket betyder, at der er et
krav om fravær af alle salmonellatyper i æg, der indføres til Danmark. Med hvert udenlandsk parti
æg skal der medfølge et certifikat, hvoraf det fremgår, at besætningen, hvorfra æggene stammer,
er undersøgt med negativt resultat.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
www.fvm.dk