Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1371532_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
København, 21. maj 2014
Sagsnr.: 25891
Dok.nr.: 676857
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 346 (FLF alm. del) stillet den 30. april
2014 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 346:
”Ministeren bedes redegøre for kvaliteten og fødevaresikkerheden for importerede æg til Danmark”
Svar:
Produktion og markedsføring af æg er reguleret af EU lovgivning. Det gælder både krav til kvalitet
og fødevaresikkerhed.
For så vidt angår særlige krav til kvalitet følger det af EU-lovgivningen
i
, at æg skal sorteres i
kvalitetsklasser. Æggene inddeles i kvalitetsklasse A eller B. Klasse A-æg skal have en række
bestemte kvalitetskendetegn, herunder er der krav til kvaliteten af skal, blomme og æggehvide.
Klasse B-æg er æg, der ikke opfylder de kvalitetskendetegn, der er fastlagt for klasse A-æg. Klasse
A æg kan bl.a. leveres til den endelige forbruger som konsumæg, mens klasse B æg alene må
leveres til virksomheder i fødevareindustrien og nonfoodindustrier.
Der er fastsat grænseværdier for kemiske forureninger i æg
ii
og veterinære lægemiddelrester
iii
. For
salmonella er der er et krav i EU lovgivningen om fravær af specifikke salmonellatyper i æg, der
samhandles
iv
. Danmark har i 2012 opnået særstatus for salmonella, hvilket betyder, at der er et
krav om fravær af alle salmonellatyper i æg, der indføres til Danmark. Med hvert udenlandsk parti
æg skal der medfølge et certifikat, hvoraf det fremgår, at besætningen, hvorfra æggene stammer,
er undersøgt med negativt resultat.
Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.fvm.dk
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1371532_0002.png
Det er meget få udenlandske konsumæg, der sælges i detailhandlen i Danmark. Fødevarestyrelsen
kontrollerer ved stikprøvekontrol i de virksomheder, der indfører æggene, at disse overholder
kravene i lovgivningen. Det gælder såvel kvalitet som fødevaresikkerhed. Der er ved denne kontrol
i 2013 og 2014 givet en enkelt sanktion som følge af manglende dokumentation for
salmonellakontrol.
Dan Jørgensen
/ Louise Juul
Markedsordningen nr. 1308/2013 for landbrugsprodukter og forordning nr. 589/2008 om handelsnormer
for æg
ii
Forordning nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer
iii
Forordning nr. 37/2010 om farmakologiske stoffer og disses klassifikation med hensyn til
maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer i animalske fødevarer.
iv
Forordning nr. 1237/2007 om markedsføring af æg fra salmonellainficerede flokke af
æglæggende høner
i
2