Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1371072_0001.png
1371072_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,Sagsnr.: 25833Dok.nr.: 676315

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 335 (FLF alm. del) stillet den 24. april

2014 efter ønske fra René Christensen (DF)

Spørgsmål nr. 335:

”I forlængelse af udvalgets drøftelse af komitésagen om tilladelse til markedsføring af genmodifice-ret majs, jf. FLF alm. del - bilag 233, bedes ministeren redegøre for, om og hvorledes man i EU-regi arbejder for at sikre at ukrudtsbekæmpelse sker på en måde i produktionslandene, der ikke ertil skade for lokalebefolkningen i de lande, hvor afgrøderne produceres, f.eks. ved at der sprøjtesmed ukrudtsmidler via fly. Endvidere bedes ministeren redegøre for, om ministerens holdningsvarer til de tilkendegivelser den tidligere fødevareminister gav udtryk for ved besvarelse af FLFalm. del - samrådsspørgsmål D (2011-12) samt status på de initiativer, der blev igangsatdengang.”

Svar:

Hvad angår den første del af spørgsmålet om et eventuelt arbejde i EU-regi i relation til at sikresundhedsmæssigt forsvarlige metoder til ukrudtsbekæmpelse i oprindelseslandene har jeg forelagtspørgsmålet for Udenrigsministeriet, som oplyser, at der under EU's udviklingspolitik findes enrække programmer som sigter på kapacitetsopbygning vedrørende miljøbeskyttelse i tredjelande.Tidsfristen har dog ikke tilladt en fyldestgørende gennemgang af disse programmer, da det vilvære en meget omfattende opgave.Med hensyn til den anden del af spørgsmålet, der relaterer sig til min holdning til den tidligereafgivne besvarelse af FLF alm. del samrådsspørgsmål D (2011-12), som vedrørte indførsel af sojafra Argentina, så kan jeg oplyse, at min holdning i forhold til soja svarer fuldt ud til de tilkendegi-velser, den tidligere fødevareminister gav udtryk for ved besvarelsen af samrådsspørgsmålet.Jeg mener således, at danske aktører bør sikre, at den soja der anvendes på dansk grund er blevetproduceret under ansvarlige forhold. Jeg har derfor fulgt arbejdet i den nedsatte soja-palmeoliearbejdsgruppe tæt. Målet for denne arbejdsgruppe var at etablere en fælles erklæring om import afansvarligt produceret soja til den danske fødevaresektor. Det var min ambition, at man for så vidtangår soja skulle forpligte sig på et ambitiøst og dokumenteret niveau på linje med alleredeetablerede internationale tiltag så som RTRS-standarden (Round Table on Responsible Soy). Detville svare til de tilsvarende initiativer, der allerede er taget af fødevareindustrierne i lande som
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Holland, Belgien og Sverige. Omkostningerne til det ville være begrænsede, og jeg er overbevistom, at det ville have stillet os bedre på markedet, og have skabt større troværdighed omkringfortællingen om dansk fødevareerhvervs ressourceeffektivitet og bæredygtighed. Desværre vistedet sig, at Landbrug & Fødevarer ikke ønskede at deltage i et sådant fælles initiativ, hvorfor detikke var muligt at etablere den nødvendige opbakning til sådan en fælles linje.Jeg agter på den baggrund for det første at fortsætte den løbende dialog med erhvervet for atfremme øget ansvarlighed i vores import af soja. For det andet vil jeg indlede en dialog medrelevante EU medlemslande om ansvarligt produceret soja, med henblik på at afklare om der evt.er basis for en fælles indsats.
Dan Jørgensen
/ Stina Østergaard Gmür
2