Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1369065_0001.png
1369065_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, d. 14. maj 2014Sagsnr.: 25914Dok.nr.: 676453

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 334 (FLF alm. del) stillet den 24. april

2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)

Spørgsmål nr. 334:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan han vil sikre kvaliteten i sortsafprøvningen, hvissortsafprøvningen i Tystofte lukkes ned, og opgaven overtages fuldt ud af virksomheder uden forDanmarks grænser, samt hvordan man vil kompensere Slagelse Kommune for tabet af 28 statsligearbejdspladser, som bliver konsekvensen, hvis Fødevareministeriet nedlægger sortsafprøvningen iTystofte.”

Svar:

Administrationen af den danske sortsliste og af reglerne om plantenyhedsbeskyttelse varetages afNaturErhvervstyrelsen, og den tekniske afprøvning af nye sorter foregår på styrelsensforsøgsstation i Tystofte. Der er i slutningen af 2013 igangsat et arbejde for at undersøgemulighederne for at omlægge sortsafprøvningen.Grundige beregninger har vist, at det i de kommende år bliver vanskeligt at opretholde enøkonomisk forsvarlig drift af sortsafprøvningen. Der er fri konkurrence inden for EU, ogsortsafprøvning kan foretages hos alle akkrediterede institutter. Styrelsen har ingen indflydelse på,hvor planteforædlerne vælger at få foretaget afprøvning af deres nye sorter. Driften afforsøgsstationen finansieres stort set af brugerbetaling.Den tekniske afprøvning kan enten foregå i privat, uvildigt regi i Danmark eller hos institutioner iandre EU lande, akkrediteret af EU's plantesortsmyndighed CPVO. I henhold til gældende EU-lovgivning skal afprøvningen, hvis den ikke sker hos offentlige institutioner, være under offentligttilsyn. NaturErhvervstyrelsen vil således også i fremtiden være garant for, at sortsafprøvningengennemføres korrekt og på en for brugerne troværdig måde.NaturErhvervstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, som har til formål at se på muligeløsningsmodeller for en omlægning af sortsafprøvningen i Danmark. Alle involverede parter erinviteret til at deltage i arbejdsgruppen, som NaturErhvervstyrelsen er formand for.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Arbejdsgruppen har fået til opgave at fremlægge et løsningsforslag i juni 2014.NaturErhvervstyrelsen har over for arbejdsgruppen præciseret, at man fortsat vil varetagemyndighedsopgaven, som knytter sig til sortsliste og plantenyhedsbeskyttelse. Derimod ønskerstyrelsen at begrænse den statslige deltagelse i den tekniske afprøvning.Arbejdsgruppens drøftelser koncentrerer sig i øjeblikket om forskellige modeller for fremtidig driftaf sortsafprøvningen, herunder at Tystofte fortsætter med en ny struktur, der sikrer, at staten ikkerisikerer at skulle dække et fremtidigt underskud. Det er derfor endnu for tidligt at vurderekonsekvensen af omlægningen for antallet af arbejdspladser i Tystofte.
Dan Jørgensen
/ Sara Hauge./. Bilag 1: Orienterende notits
2