Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,7. maj 2014Sagsnr.: 25656Dok.nr.: 670612
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 323 (FLFalm. del) stilletden 8. april
2014 efter ønske fra Thomas Danielsen (V).
Spørgsmål nr. 323:
”Ministeren bedes oversende liste med de tiltag, der er gjort og de tiltag, derbliver gjort for atfremme produktion af tang.”Svar:
Det er kendt, at der kan være et stort vækstpotentiale i produktion af tang. Det er således en enaktivitet, som det er væsentligt at give gode vilkår, hvis det kan ske miljømæssigt forsvarligt. Derer allerede en række tiltag i gang omkring tangproduktion i Danmark. Kystdirektoratet underMiljøministeriet har fx givet flere forsøgstilladelser til tangproduktion rundt om i landet.Tangproduktion i Danmark er stadig på pionerstadiet, og den nuværende viden om demiljømæssige konsekvenser for havmiljøet er begrænsede. Kystdirektoratet har derfor valgt atgive femårige forsøgstilladelser til de ansøgte anlæg for at få kortlagt konsekvenserne ogundersøgt potentialet i tangproduktion på det danske søterritorium.En femårig tidshorisont giver tangproducenterne chancen for at udforske og udvikle deresproduktion. Samtidig kan myndighederne følge med på sidelinjen og høste erfaringer om, hvordanvi dels kan forebygge eventuelle uforudsete følger for havmiljøet og dels kan koordineretangproduktion med de andre aktiviteter på søterritoriet.Når de femårige tilladelser udløber, er de nuværende tangproducenter velkomne til at søge nye,permanente tilladelser. Kystdirektoratet vil vurdere erfaringerne fra forsøgsanlæggene og på denbaggrund tage stilling til etableringen af fuld skala-anlæg. En forudsætning for at kunne givetilladelser til tangproduktion i stor skala er selvfølgelig, at det er miljømæssigt forsvarligt. Der skalblandt andet tages hensyn til anlæggenes skyggeeffekt, idet store anlæg risikerer at skygge forden naturligt forekommende bundvegetation.Kystdirektoratet er i øjeblikket i gang med at udarbejde et administrationsgrundlag forsøterritoriet. Administrationsgrundlaget skal bl.a. skabe bedre rammer for bæredygtig vækst.Kystdirektoratet vil i forbindelse med udarbejdelsen af administrationsgrundlaget inviteretangindustrien samt andre interessenter, heriblandt grønne organisationer og friluftsorganisationer,
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
til møder med henblik på at drøfte fremtidens anvendelse af søterritoriet, herunder hvordan vi kanudvikle tangindustrien bæredygtigt.I regi af Fødevareministeriet/Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er der fokus påinitiativer, som bidrager til løsning af væsentlige udfordringer for de danske fødevare-, jordbrugs-,fiskeri- og akvakulturerhverv og til de generelle fødevare-, erhvervs- og miljøpolitiskemålsætninger. Projekterne indenfor fiskeri- og akvakultursektoren bidrager bredt – fra sikring af etmere bæredygtigt og selektivt fiskeri til udvikling indenfor fiskeopdræt. GUDP-bestyrelsen har ydettilskud til to projekter, der indeholder et stærkt fokus på tangproduktion. Projekterne omhandler:”Offshore Akvakultur-udvikling af teknologi til offshore havbrugsproduktion”, der opnåede12.921.600 kr. i GUDP-tilskud, samt projektet ”KOMBI-opdræt: Kombinationsopdræt afhavbrugfisk, tang, muslinger til foder og konsum”, der opnåede 8.472.268 kr. i tilskud. Beggeprojekter er påbegyndt i 2011 og forventes afsluttet i løbet af 2015.For så vidt angår Fødevareministeriets aftaler med universiteterne om forskningsbaseretmyndighedsbetjening indgår forskning i det erhvervsmæssige potentiale og lokalisering af tangbrugi aftalen med Aarhus Universitet og udvikling af effektive dyrkningsformer og udnyttelse af tang,herunder forsøg med høstmetoder, i aftalen med Danmarks Tekniske Universitet. Endvidererådgives Fødevarestyrelsen om virksomhedernes risikovurdering ved dyrkning og høst af tang, derskal anvendes som fødevarer, under aftalen med Aarhus Universitet.I EU er der stigende fokus på, at akvakultursektoren skal forsyne markederne med en større andelaf råvarebehovet i de kommende år. I den fælles fiskeripolitik satses der på en bæredygtigudvikling af akvakultursektoren, herunder produktion af tang. Medlemslandene skal derforudarbejde en national flerårig strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren, som skalindgå i grundlaget for udarbejdelsen af det kommende fiskeriudviklingsprogram for perioden 2014-2020. Et udkast til den danske strategi er under udarbejdelse og forventes færdig i løbet afforsommeren. Strategien beskæftiger sig både med tang som virkemiddel til at fjerne kvælstof,f.eks. i forbindelse med havbrugsproduktion af fisk og som råvare i produktion af fødevarer ogdyrefoder.
Dan Jørgensen
/ Stina Østergaard Gmür
2