Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,5. maj 2014Sagsnr.: 25644Dok.nr.: 671192
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 321(FLFalm. del) stillet den 7. april
2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 321:
”Hvordan vil ministeren kombinere regeringens belønning af svineproducenternesanvendelse affoder, der øget omfanget af mavesår hos svin og søer medmulighed for at producere flere svin,med ministerens ønske om at nedbringeomfanget af mavesår hos svin og søer?”Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål 319 er mavesår et kompleks, der involverer en rækkefaktorer, heriblandt foderet og bakterien Helicobactersuis. Man ved dog, at det samme foderbenyttet i to forskellige besætninger kan give mavesår i den ene besætning og ikke i den anden,hvilket bekræfter, at det ikke udelukkende er foderet, der spiller ind overfor udviklingen afmavesår hos svin og søer.Formalingsgraden af korndelen i foderet menes at kunne påvirke mavesårsdannelsen. Foderetsbestanddel af korn kunne formales grovere, hvilket kunne have en forebyggende effekt påmavesår, mens proteinråvarerne fortsat bør formales så fint som muligt for at sikre bedst muligudnyttelse af bl.a. protein, hvorved svinenes udskillelse af kvælstof til miljøet reduceres.Anvendelse af foder, der nedsætter udskillelsen af kvælstof er dermed ikke i modstrid med etønske om at nedbringe omfanget af mavesår hos svin og søer.Fødevarestyrelsen vurderer på den baggrund, at det vil være muligt at kombinere en revision afomregningsfaktoren for dyreenhederbaseret på landbrugets muligheder for at optimerefoderudnyttelsen, herunderspecielt udnyttelsen af proteinhos svin med tiltag, der samtidignedbringer omfanget af mavesår.”
Dan Jørgensen/ Line Andersen
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42