Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,5. maj 2014Sagsnr.: 25644Dok.nr.: 671193
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 319 (FLFalm. del) stillet den 7. april
2014 efter ønske fra Per Clausen (EL)
Spørgsmål nr. 319:
”Kan ministeren bekræfte, at ændringerne i sammensætningen af foderet tilsvin, som har øgetfoderoptaget og reduceret mængden af kvælstof, der udskillestil miljøet, også har medvirket til atøge antallet af svin og søer, sombliver ramt af mavesår?”
Svar:
Jeg hartil besvarelse af spørgsmålet indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholdermig til:”Mavesår er et kompleks, der involverer en række faktorer heriblandt foderet og bakterienHelicobactersuis. Man ved dog, at det samme foder benyttet i to forskellige besætninger kan givemavesår i den ene besætning og ikke i den anden, hvilket bekræfter, at det ikke udelukkende erfoderet, der spiller ind ift.udviklingen af mavesår hos svin og søer.Med hensyn til foderets formalingsgrad synes der at være en forebyggende effekt på mavesår vedat give korndelen en grovere struktur, mens proteinråvarerne fortsat bør formales så fint sommuligt for at sikre bedst mulig udnyttelse af bl.a. protein, hvorved der udskilles mindre kvælstof tilmiljøet.Fødevarestyrelsen vurderer på den baggrund, at det vil være muligt at kombinere en revision afomregningsfaktoren for dyreenheder baseret på landbrugets muligheder for at optimerefoderudnyttelsen, herunder specielt udnyttelsen af protein, hos svin med tiltag, der samtidignedbringer omfanget af mavesår.”
Dan Jørgensen
/ Line Andersen
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42