Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1349778_0001.png
1349778_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,24. marts 2014Sagsnr.: 24921Dok.nr.: 654575

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål FLFalm. delnr. 264 stillet den 24. februar

2014efter ønske fra Thomas Danielsen (V)

Spørgsmål nr. 264:

”Har ministeren i forbindelse med arbejdet med fangstkvoter i Akvakulturudvalgetog i Natur- ogLandbrugskommissionen gjort sig nogle generelle overvejelserom perspektiverne forennaturressourcepolitik, der bygger på fastlæggelseaf acceptable miljø- og naturpåvirkninger og ensamtidig frigørelse afdrivkræfterne i erhvervene til at forbedre metoder og udvikle teknologi,derskaber mest mulig vækst i forhold til miljøbelastningen, og har regeringen enplan for, hvorledesdisse tanker kan blive til virkelighed?”

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der spørges i relation til kvælstofkvoter i arbejdet iAkvakulturudvalget og Natur- og Landbrugskommissionen, og ikke fangstkvoter som anført ispørgsmålet.Akvakulturudvalgets overordnede anbefaling var, at akvakultursektoren fremover skulle reguleresgennem en udledningsbaseret forvaltning, hvor målfastsættelsen og kontrollen skete direkte påudledningerne.Et system med udledningsbaseret forvaltning blevfor ferskvandsdambrug indført i 2012 medMiljøministeriets bekendtgørelse nr. 130 af 8. februar 2012 om ferskvandsdambrug, hvorefter etdambrug kan få en miljøgodkendelsemeden tilladelsetil samlet udledning af en bestemt mængdenæringsstoffer og organisk materiale mv., som kontrolleres ved måling direkte på det udledte vandfra anlægget. Dambrugeren kan således indenfor disse tilladte mængdertilrettelægge sinproduktion. Det betyder, at jo mere miljøteknologi dambrugeren anvender og jo bedre man er til atdrive sin produktion, jo større en produktion vil man kunne opnå indenfor den tilladte ramme. Ettilsvarende system med resultatbaseret forvaltning findes for landbaserede anlæg med fuldrecirkulering af enten saltvand eller ferskvand, de såkaldte FREA-anlæg.Det er ikke muligt at indføre et system med udledningsbaseret forvaltning for traditionelle havbrug,da det i dag ikke er praktisk muligt at måle udledningerne fra et havbrug med netbure i åbent
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
farvand. Et havbrug får derfor en miljøgodkendelse med en konkret fastsat mængde foder, der måanvendes, og heraf beregnes den teoretiske udledning af næringsstoffer og organisk materiale mv.For så vidt angår arbejdet med opfølgningen på anbefalingerne fra Natur- ogLandbrugskommissionen blev der med finanslovsaftalen for 2014 aftalt, at der skal arbejdes aktivtfor en mere målrettet miljøregulering af landbruget. Indsatsen skal således ske, dér hvorvirkningen og omkostningseffektiviteten er størst.Der er etableret en tværministeriel arbejdsgruppe, der deltager i arbejdet med anbefalingerne omen målrettet miljøregulering af landbruget. NaturErhvervstyrelsen har ansvaret for arbejdsgruppen,som arbejder med elementerne i en ny arealregulering. Arbejdet med at udvikle en nyreguleringsmodel for landbrugets næringsstofanvendelse er således i gang. Første generation af enny målrettet arealregulering forventes dog tidligst at være klar i august 2016.
Dan Jørgensen
/Stina Østergaard Gmür
2