Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1339819_0001.png
1339819_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,26. februar 2014Sagsnr.: 24901Dok.nr.: 643052

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 259 (FLF alm. del) stillet den 24.

februar 2014efter ønske fraThomas Danielsen (V)

Spørgsmål nr. 259:

”Fødevareministeriets forvaltning af fiskerierhvervet, administration af støtteordningerog målret-ning af forskning og udvikling har stor betydning for væksteni erhvervet. Vil ministeren vendeblikket indad og vurdere, i hvilket omfangudvikling af ministeriets forvaltning og støtteadministra-tion kan åbne for væksten i erhvervet.”

Svar:

Ministeriet arbejder løbende med at forbedre tilskudsadministrationen ved at evaluere eksisterendeordninger i forhold til effekt og omkostninger for at optimere effekten af støtte til grøn omstillingog udvikling i alle fødevareerhvervene, herunder i fiskerisektoren.Overordnet arbejder jeg for at sikre erhvervet de bedste rammevilkår og bæredygtige vækstmulig-heder gennem ministeriets forskellige støttemuligheder.Eksempelvis har ministeriet forud for udarbejdelsen af det kommende hav- og fiskerifondsprogramgennemført et servicetjek af de forskellige tilskudsordninger med henblik på at kortlægge effekt ogadministrationsomkostninger for at sikre det bedste grundlag for at understøtte programmetsmålsætning om øget vækst og beskæftigelse i fiskeri- og akvakultursektoren i de kommende år.Både erhvervet og andre interessenter har været involveret i det hidtidige arbejde med program-met og vil også blive inddraget i den kommende høring af det nye program.De finansielle rammer for det nye program er endnu ikke fastlagt. Under det tidligere program erder alene i 2012-13 givet tilsagn for mere end 400 mio. kr., hvoraf ca. 190 mio. kr. er anvendt tilfremme af investeringer inden for fiskeri, fiskerihavne, akvakultur og forarbejdning af fisk ogakvakulturvarer.Tilsvarende er Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) et godt eksempel på hvordanministeriets forvaltning og støtteadministration kan åbne for væksten i erhvervet. GUDP er ennational erhvervsstøtteordning fra 2010, der er født ud af Grøn Vækst aftalen.GUDP yder tilskud tiludvikling af bl.a. nye teknologier, redskaber, produkter samt management- og logistikløsningersamtidig med, at der sikres et højt niveau inden for klima-, miljø og naturbeskyttelse, dyrevelfærd,fødevaresikkerhed og sundhed.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
I GUDP er der særligt fokus på projekter, der udover at bidrage med relevante løsninger også haret stærkt forretningspotentiale, samt kanskabe vækst og beskæftigelse. Det vægtes højt, atprojekterne har deltagelse fra flere led og parter i hele værdikæden herunder stærk virksomheds-deltagelse. Specifikt indenfor fiskeri- og akvakultursektoren er der i perioden 2010-2013 igangsat25 projekter med en tilsagnsvolumen på 101,7 mio. kr. Medregnes deltagernes egenfinansiering erder derfor igangsat for rundt regnet 200 mio. kr. udviklingsinitiativer med stærke vækstpotentialer.Jeg er helt generelt optaget af, at erhvervets udfordringer løses i samarbejde med erhverv oginteressenter. Ud over de lovbundne samarbejdsfora, etableres der løbende ad-hoc fora, senest et”CFP-dialogforum”, hvor erhvervet og interessenter drøfter aspekter og udfordringer i medfør afreformen af den fælles fiskeripolitik. Jeg tror grundlæggendenemligikke, der er nogen, der er bedreend erhvervet selv, til at se udviklingspotentialer i dansk fiskeri.
Dan Jørgensen
/Stina Østergaard Gmür
2