Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1341018_0001.png
1341018_0002.png
1341018_0003.png
1341018_0004.png
1341018_0005.png
1341018_0006.png
1341018_0007.png
1341018_0008.png
1341018_0009.png
1341018_0010.png
1341018_0011.png
1341018_0012.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriErhvervsenheden/BENISagsnr.: 24069Dok.nr.: 633432Den 14. februar 2014
Talen til Samråd V i Folketingets Udvalg for Fødeva-rer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 19. februar2014, kl. 14.00.(Det talte ord gælder)
Spørgsmål V”Ministeren bedes redegøre for, hvad han vil gøre for atsikre vækst i produktionen af økologisk mælk i stedet fordet fald, som vi tilsyneladende står overfor. Endviderebedes ministeren redegøre for sin holdning til den rækkeaf forslag til at sikre produktion og afsætning af økologiskmælk i årene fremover, som økologiske mælkeproducen-ter er kommet med, herunder- Om ministeren vil arbejde for at sænke den tyskestatsstøtte til biogas, som har skabt en meget uligekonkurrence om jord, til skade for økologisk mælke-produktion,- Om ministeren vil sikre ét-årige forlængelser af øko-logisk arealstøtte for alle nuværende økologer,- Om ministeren vil sørge for, at implementeringen afden målrettede miljøregulering ikke forringer økolo-giske mælkeproducenters adgang til jord,
- Om ministeren vil sikre, at kommende jordforde-lingsinitiativer skal prioritere forbedring af økologi-ske mælkeproducenters forhold og- At offentligt ejet landbrugsjord skal drives økolo-gisk.”Svar:Vækst i økologisk mælkeproduktion-De økologiske mælkeproducenter har historisk haft enstor del af æren for væksten i dansk økologi.-Den stærke position, danske økologiske mejerivarerhar, giver et forspring, når økologien skal profileresog positioneres på vækstmarkeder. I øjeblikket ople-ver vi især stor fremgang i Tyskland og Kina.-Det er vigtigt, at vi står på to ben. Det ene er efter-spørgselssiden, hvor det primært er eksportmarke-derne, der driver økologien frem. Det andet ben erudbudssiden – det vil sige den hjemlige arena ogdermed økologernes rammevilkår.-Der er en række økologiske mælkeproducenter, derhar sagt, at de vil lægge om til konventionel produkti-on. Det tager jeg naturligvis alvorligt, og jeg har ogsåsat en analyse i gang af situationen.-Vi bliver nødt til at vide, hvad der er op og ned på denudvikling, om det er en tendens, eller om det er etsammenfald af flere omstændigheder. Som jeg harforstået det, er der mange grunde til, at en række2
økologiske mælkeproducenter netop er gået ud aføkologien. En væsentlig årsag, som har fyldt meget imedierne, er den tyske majs-problematik i Sønderjyl-land. Den kommer jeg tilbage til.-Spørgeren beder mig svare på, hvad jeg vil gøre forat sikre vækst i produktionen af økologisk mælk i ste-det for det fald, som vi tilsyneladende står overfor.-Jeg har også forstået på Økologisk Landsforening, atde frygter et fald i produktionen på op til 50 pct.Det er ikke noget, vi kan se af tallene endnu.-Jeg vil derfor gerne redegøre lidt for tal og fakta.-Jeg har med tilfredshed noteret mig, at der er i 2012og 2013 kom i alt 313 nye økologer ind i økologien.-I 2012 blev der indvejet 481 mio. kg økologisk mælk.Det var rekord. Det ser ud til, at 2013 vil ligge påsamme niveau.-I 2012 og 2013 stoppede 32 økologiske mælkeprodu-center. Det vil sige, at de tilbageværende producenterhar øget deres produktion – nøjagtig som i den kon-ventionelle produktion, bliver der færre producenter,mens produktionen ikke bliver mindre.-Produktionstallene ser altså stadig fornuftige ud.-Vi oplever også, at der er nye unge kvægproducenter,der gerne vil i gang med at producere økologiskmælk. Dem bliver der plads til hos mejerierne nu,hvor andre stopper. Kun 19 pct. af de økologiske3
mælkeproducenter er under 45 år gamle. Vi kan der-for godt forvente, at der de næste år fortsat vil skenogle omstruktureringer i branchen.-Afsætningen herhjemme ser også fornuftigt ud. Coophar oplyst, at det fald, de oplevede i 2012, er hentetind i 2013.-På eksportsiden går det i disse år stærkt fremad. Øko-logisk mælk er en af vores absolut vigtigste økologi-eksportvarer.-Der er i 2012 eksporteret økologiske mælkeprodukterfor over en halv mia. kr. Det er en stigning på 11 pct.i forhold til 2011. I 2013 forventes der at have væreten stigning på 10-15 pct.-Lige nu er EU vores primære eksportmarked, men påandre markeder er efterspørgslen stærkt stigende. Ar-la har fået foden godt inden for på det kinesiske mar-ked, og her i februar sender Thise et skib lastet medlangtidsholdbar økologisk mælk af sted til Kina.-Dansk økologis høje troværdighed skal vi selvfølgeligudnytte. Her er det vigtigt, at branchen gør opmærk-som på sig selv og de kvalitetsvarer, vi laver i Dan-mark.-Så som jeg ser det, har danske økologiske mejeripro-dukter et kæmpe potentiale, og i det store perspektiver der i disse år mange muligheder for mælkesekto-ren.4
-Men tilbage til Sønderjylland og majs/biogas proble-matikken.
Tysk biogas-Jeg er meget opmærksom på, at de stigende jordpri-ser giver udfordringer for de økologiske mælkeprodu-center i Sønderjylland og dermed for producenter somNaturmælk.-Der er ingen tvivl om, at det er en god forretning atsælge majs til tyske biogasanlæg. Derfor kan det væ-re svært for de økologiske mælkeproducenter at fast-holde forpagtet jord, når aftalerne skal fornys.-Når vi i Danmark er en lille åben økonomi, der er af-hængig af samhandel med udlandet, påvirkes vi ogsålet af udviklingen i andre lande. Det er tysk biogas etgodt eksempel på.-Heldigvis vurderer forskere fra Institut for Fødevare-og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, atden tyske efterspørgsel efter majs til biogas er toppet.Det bakkes op af konsulenter i området.-Men det ændrer ikke på den aktuelle udfordring, dedanske økologer nord for grænsen står overfor. Ja, forden sags skyld er de tyske økologer heller ikke begej-strede.
5
-Det var planen, at jeg skulle drøfte sagen med mintyske kollega i mandags, men han blev desværre for-hindret.-Fra den danske ambassade i Berlin har jeg dog fåetoplyst, at tyskerne i 2014 vil reformere deres støtte tilbiogas. Der vil ifølge det tyske miljøministerium væretale om så kraftig en reduktion i støtten, at det frem-over vil være urentabelt, at dyrke majs til biogasfor-mål. Det må derfor forventes, at majsproduktionenhar toppet.Mælkekvoternes ophør-En anden årsag til, at mælkeproducenter stopper ellerovervejer det, er, at mælkekvoterne ophører i 2015.-Skal en økolog udvide sin produktion, skal der fleremalkekøer til. Det kræver mere jord, der skal liggerigtigt i forhold til stalden, og det er ikke altid en mu-lighed. For de økologiske køer skal jo ud på græs omsommeren, men stadigvæk malkes flere gange omdagen i stalden. Den udfordring har de konventionelleproducenter ikke. Det kan gøre det attraktivt at læggeom til konventionel drift.-At vi kommer af med mælkekvoterne er sådan set engod ting. Det er noget, vi har kæmpet for i mange år.Verdensmarkedet efterspørger i stigende grad mejeri-produkter, og derfor er det vigtigt, vi kommer af medmælkekvoterne.6
-Men det giver os andre udfordringer, for eksempel forøkologerne. Så må vi benytte os af andre mekanismerog finde ud af, hvordan vi kan hjælpe på en andenmåde.Pres fra bankerne-Presset fra bankerne har også været nævnt som en afårsagerne til, at økologiske mælkeproducenter stop-per. Undersøgelser viser dog, at det ikke tillæggesden helt store betydning, når økologer vælger atstoppe. Mit indtryk er, at bankerne foretager en renkommerciel vurdering og ikke har nogen holdning tiløkologisk eller konventionelt landbrug.-Jeg ved, at landbrugets organisationer har lavet mål-rettet informationsmateriale, så økologiske mælke-producenter og banker har den rette information.Øget efterspørgsel-Svaret på de nævnte udfordringer er, at vi skal gøredet endnu mere attraktivt at være økolog i Danmark,blandt andet ved at styrke efterspørgselssiden.-Med Økologisk Handlingsplan 2020 har regeringen satfokus på udvidelse af det økologiske areal, og enrække indsatser understøtter økologiske producenter– også mælkeproducenter.-Og der er iværksat en række indsatser, der skal styr-ke efterspørgslen – både herhjemme og i udlandet.
7
F.eks. øget omstilling af offentlige køkkener og om-lægning af offentlige arealer.Servicetjek-Jeg er om nogen optaget af at sætte turbo på omlæg-ning til økologi. Jeg har derfor netop igangsat et ser-vicetjek af hele Økologiindsatsen.-Det betyder, at Økologisk Handlingsplan 2020 skalunder lup. Vi skal vide, hvad virker, og hvad der ikkevirker.-Vi skal også se på, om ordningerne skal sammensæt-tes anderledes. Den form for idé-generering kan kunblive en succes, hvis det sker i samarbejde med inte-ressenterne på området.-Jeg har derfor inviteret cirka 200 personer fra forskel-lige interessentgrupper til at deltage i arbejdet. Her vilvi også se på udfordringerne inden for mælkesekto-ren.-Det er første gang, at så bred en kreds involveres. Visamler personer fra hele værdikæden (fra primærpro-duktion, forarbejdning, rådgivning, detailhandlen,eksport, finansieringsinstitutter, forskning, uddannel-se og interesseorganisationer). Sammen har de denviden og erfaring, der skal til. Så det glæder jeg migtil, og jeg har store forventninger.-Økologisk Landsforenings aktionsplan ser jeg som etmeget nyttigt indspark, og planen vil naturligvis indgå8
i arbejdet med at se på, hvordan vi kan løse proble-merne i mælkesektoren.1-årige forlængelser af økologisk arealstøtte-Spørgeren har også spurgt, om jeg vil sikre 1-årigeforlængelser af økologisk arealstøtte for alle nuvæ-rende økologer.-Jeg er meget opmærksom på, at de 5-årige tilsagnom økologisk arealtilskud er en udfordring for økologi-ske producenter. Derfor er Fødevareministeriet i dia-log med EU-Kommissionen om muligheden for 1-årigeforlængelser. Men meldingerne fra EU-Kommissionener langt fra positive.-Til gengæld indeholder ministeriets dialog med Kom-missionen mere lovende udsigter til, at arealer kanudgå af tilsagnet før de 5 tilsagns-år er gået, hvisf.eks. en forpagtningsaftale ophører eller arealernesælges. Det er vel at mærke uden, at tilskuddet skaltilbagebetales. Så jeg arbejder på sagen, men hvor-dan det ender, kan jeg ikke sige noget om.Målrettet regulering-Erhvervet udtrykker bekymring for, at økologerne bli-ver skubbet væk fra de robuste jorder, fordi de ikkekan udnytte muligheden for at tildele ekstra kvælstof.-Vi er lige nu i gang med at se på, hvordan vi kan ind-føre en mere målrettet kvælstofregulering, og om dersærlige forhold, som vi skal være opmærksomme på.9
Det kan vise sig, at de områder, hvor gødskningstilde-lingen skal sænkes i forhold til i dag, vil være oplagtetil økologisk produktion.-Økologernes situation vil naturligvis indgå i arbejdet,og jeg vil sige, at den fremtidige reguleringsmodelstadig er på tegnebrættet. Vi er stadig et stykke vejfra at kunne konsekvensvurdere mulige modeller.Jordfordeling for økologer-Natur- og Landbrugskommissionen anbefaler en bedrejordfordeling.-Vi har i regi af Økologisk Handlingsplan 2020 et pilot-projekt i gang med jordfordeling blandt økologer. Pro-jektet afsluttes inden længe.-Jordfordeling som instrument er dog meget kostbart.Det har der været analyser af i flere regeringer i gen-nem årene, men vi vil med afsæt i pilotprojektet sepå, om der skulle findes veje frem.Omlægning af offentlige arealer-Omlægning af offentlige arealer til økologi indgår alle-rede i Økologisk Handlingsplan 2020, og jeg er heltenig med Økologisk Landsforening i, at det skalfremmes.-Vi ser på, hvordan økologer kan få fortrinsret til mini-steriernes arealer. Omlægningen af mit ministeriumsegne arealer er steget fra 22 pct. i 2011 til 32 pct. i2013.10
-Men man må dog sige, at nogle steder er det svært,fordi man ikke kan finde økologer med især kvæg ogfår, der er egnede til at varetage den ønskede natur-pleje.-Vi er nu på vej med et fremstød med målrettet infor-mation til kommunerne om omlægning af deres area-ler.-Og vi har inviteret flere kommuner med til service-tjekket, bl.a. Lejre og Aalborg, Samsø og Bornholm.Alle dem der allerede har gjort en masse, så vi kan fåderes gode bud på, hvordan det kan lykkes.Afslutning-Vi har således i regeringen iværksat en række indsat-ser, der skal understøtte den økologiske udvikling ogikke mindst den økologiske mælkeproduktion. Mendet kan ikke stå alene.-I 2015 fylder Ø-mærket 25 år, og dansk økologis po-sition herhjemme og i udlandet vil naturligvis blivefejret.-Hvis vi skal sikre, at vi også, når Ø-mærket fylder 50år, har en økologisk mælkesektor, der er konkurren-cedygtig, kræver det, at alle med en aktie i sektorengør en aktiv indsats.-Jeg er glad for at se, at Økologisk Landsforening ogsåpeget på, at flere aktører spiller en rolle i den sam-menhæng. Detailhandlen, banker, konsulenter, for-11
brugerne, mejerierne og mælkeproducenterne harselv et stort ansvar.-Men som sagt vil jeg gøre mit til, at vi fastholder ogudvider den økologiske mælkeproduktion.
12