Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Oversigt over undersøgelser, som relaterer sig til økologi og sundhed
Ernæringsmæssige sundhedseffekter - vitaminindhold, fedtsyrer mv.:Bedre fedtsammensætning i økologisk mælkØkologisk mælk indeholder mere gavnligt omega-3 og mindre af de fedtsyrer, som vi spiser formeget af. Det viser en undersøgelse udført af forskere fra Washington State University i USA.I gennemsnit var indholdet af omega-3 62 procent højere i økologisk mælk, sammenlignet medkonventionelt (ikke-økologisk) mælk. Samtidig var indholdet af omega-6 25 procent lavere i denøkologiske mælk.Resultaterne i den amerikanske undersøgelse svarer til konklusionen på en tilsvarende undersøgel-se, som forskere ved Newcastle Universitet i England har udført tidligere. Her blev der fundet 60procent mere omega-3 i den økologiske mælk end i den ikke-økologiske.Dermed har den økologiske mælk en bedre fordeling mellem de to slags fedtsyrer end den ikke-økologiske. Kroppen har nemlig brug for både omega-6 og omega-3 fedtsyrer, men vestlig kost idag indeholder for meget omega-6 og for lidt omega-3.Forklaringen er, at mælk fra køer på græs har de bedste fedtsyrer. 100 procent af de økologiskekøer kommer på græs, mens tallet anslås at være 16 procent eller derunder hos konventionelle.” Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A UnitedStates–Wide, 18-Month Study”http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0082429“Fat composition of organic and conventional retail milk in northeast England” (Journal of DairyScience, Volume 94, Issue 1, Pages 24-36, January 2011)http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(10)00670-3/fulltext
Bedre fedtsammensætning i økologisk kalvekødEn undersøgelse, hvor forskere på Aarhus og Københavns Universiteter sammenlignede økologiskkalvekød med konventionelt (ikke-økologisk) kalvekød af mærket Dansk Kalv viste, at forholdetmellem de såkaldte n-6 fedtsyrer og n-3 fedtsyrer var mellem to og fire i det økologiske kalvekød,mens det var godt ti i det konventionelle.Inden for human ernæring anbefaler man, at forholdet mellem de såkaldte n-6 fedtsyrer og n-3fedtsyrer højst bør være fire i den samlede kost. Forskerne fandt flest vitaminer og bedst fordelingaf fedtsyrerne i de økologiske kalve, som blev slagtet umiddelbart efter en lang periode på græs.Forskellen var mindre, når kalvene blev slagtet om foråret, efter de havde været på stald omvinteren.”Økologisk kalvekød – græsfodring påvirker kvaliteten” (Ny Kvægforskning Nr. 2 10. årgang, april2012)http://www.kfc-foulum.dk/sider/pdf/NKF/Ny_kvaegForskning_april_2012.pdf
1
”Flere vitaminer i øko-kalvekød” (Økologisk Landsforening 2012)http://www.okologi.dk/aktuelt/nyheder/2012/apr/flere-vitaminer-i-oeko-kalvekoed.aspx
Flere vitaminer i økologiske ægDer er generelt et højere indhold af jod, E-vitamin, zink og A-vitamin i økologiske æg end i ikke-økologiske. Det viser en analyse fra Livsmedelverket, som i Sverige svarer til den danske Fødeva-restyrelse.”Foder gör skillnaden i näring mellan ekologiska ägg och konventionella” (den svenske Fødevare-styrelse LIVSMEDELSVERKET 2010)http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Foder-gor-skillnaden-i-naring-mellan-ekologiska-agg-och-konventionella/”Fullkorn, bönor och ägg - analys av näringsämnen” (den svenske Fødevarestyrelse LIVSMEDELSVERKET)http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2010_livsmedelsverket_2_agg_bonor_fullkorn.pdf
Antioxidanter og sekundære metabolitter i økologiske planteprodukterAntioxidanter og sekundære metabolitter er så vidt vides hovedansvarlige for, at det er sundt atspise frugt og grøntsager generelt.Et EU-finansieret forskningsprojekt med et budget på 128 millioner kroner konkluderer, at der ervæsentligt flere antioxidanter i de fleste fødevarer, hvis de er frembragt med økologisk landbrug.”Forskere skærer igennem: Økologi er sundere” (artikel fra Ingeniøren)http://ing.dk/artikel/forskere-skaerer-igennem-okologi-er-sundere-82758Blåbær, som dyrkes økologisk, er rigere på naturlige indholdsstoffer end blåbær fra ikke-økologiskeavlere. Det er konklusionen efter en gruppe forskere i New Jersey, USA, undersøgte prøver afdyrkede blåbær.De økologiske bær havde et gennemsnitligt højere indhold af frugtsukker, æblesyre, fenoler,antocyaninstoffer og en højere antioxidant-aktivitet.“Fruit Quality, Antioxidant Capacity, and Flavonoid Content of Organically and ConventionallyGrown Blueberries” (Journal of Agriccultural and Food Chemestry, 2008, 56 (14), pp 5788–5794)http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf703775r?journalCode=jafcauEn meta-analyse af 65 artikler med måle-resultater af sekundære metabolitter i henholdsvisøkologiske og konventionelt dyrkede frugter og grøntsager viste, at de biologisk aktive stoffer(sekundære metabolitter) i gennemsnit var 12 procent højere i de økologiske produkter. Det vilsige en højere ernæringsværdi. Den samme sundhedseffekt på i gennemsnit 3 ugers længerelevetid kan dog også opnås på andre måder.
2
”Agroecosystem Management and Nutritional Quality of Plant Foods: The case of organic fruits andvegetables” (K. Brandt, C. Leifert, R. Sanderson & C. J. Seal (2011), Critical Reviews in PlantSciences, 30:1-2, 177-197)http://donamarianadoces.files.wordpress.com/2012/07/nutritional-quality-organics2.pdfDansk resume:”Sundhedsgevinster ved at spise økologisk frugt og grønt” (Kirsten Brandt, senior lecturer, New-castle University, Human Nutrition Research Centre)http://www.okologi-kongres.dk/pdf/sammendrag/D1-Kirsten-Brandt-sundhedsgevinster.pdf
Systematisk review af ernæringsmæssige sundhedseffekter af økologiske produkterEn systematisk gennemgang af eksisterende studier viste, at der er en tendens til, at der i økologi-ske planteprodukter findes lavere indhold nitrat og pesticidrester og højere indhold af C-vitamin ogphenolforbindelser, samt bedre fedtsammensætning i økologisk mælk og kød. Men variationen iresultaterne er meget stor og er afhængig af blandt andet høst-tidspunkt, modningsstadie, gødningog vejrforhold. Forbindelsen mellem fødevarers ernæringsværdi og sundhed er derudover ikke etsimpelt forhold, og det er derfor vanskeligt at drage effektive konklusioner om økologiske produk-ters ernæringsmæssige sundhed.“Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research”(Wageningen Journal of Life Sciences 2011, issue 58, 103-109)http://estrip.org/content/users/tinypliny/0911/ScopeofOrganicInorganicresearch.pdf
3