Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 21. marts 2014Sagsnr.: 24882Dok.nr.: 652753
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 254 (FLF alm. del) stillet den 21.
februar efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V)
Spørgsmål nr. 254
”I forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspørgsmål V bedes ministerenfremsende den videnskabelige dokumentation, der ligger til grund for tilkendegivelser om, atøkologiske fødevarer ud fra en sundhedsmæssig betragtning er bedre end konventioneltproducerede fødevarer.”
Svar:
Når der tales om sundhed i forhold til økologi, handler det i vid ustrækning om, at økologiskeprodukter er fri for en række stoffer, som potentielt kan være skadelige for den humane sundhed.Økologiske produkter indeholder eksempelvisfærre kunstige tilsætningsstoffer samt færre rester afsprøjtemidler og medicin. Det er ligeledespåvist, at økologiske svin i mindre grad indeholderantibiotika-resistente bakterier end konventionelt producerede svin.Man kan ikke entydigtkonkludere, at økologiske produkter indeholder flere vitaminer, antioxidanter eller lignende endikke-økologiske produkter, men en række undersøgelser viser, at økologiske produkter indenfornogle varegrupper har et højere indhold af visse vitaminer og fedtsyrer. Af den seneste rapport ompesticidrester i fødevarer fra Fødevarestyrelsenfremgår det,at bortset fra et enkelt tilfælde, somblev vurderet til at være en utilsigtet forurening, blev der ikke fundet rester af pesticider i danskøkologisk frugt og grønt.Hvis forbrugerne helt vil undgå pesticidrester, skal de derfor vælgeøkologiske fødevarer. Til udvalgets orientering vedlægges en oversigt over relevanteundersøgelser, som relaterer sig til økologi og sundhed.
Dan Jørgensen/Gundula Maria Kjær
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42