Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1346943_0001.png
1346943_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,17. marts 2014Sagsnr.: 24836Dok.nr.: 649715

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 248 (FLFalm. del) stillet den 19.

februarefter ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål nr. 248:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Lad økologien koste prisen” i Berlingske Tidende den 18.februar 2014”

Svar:

I landmand og journalist Jørgen Lund Christiansens kronik i Berlingske den 18. februar: ”Ladøkologi koste prisen” bliver økologien gjort ansvarlig for verdens sult og fattigdom, og detfremstilles som om, sagesløse danskere tvinges til at producere og spise økologiske fødevarer,fordi flere kommuner køber jord til økologisk produktion og serverer måltider, der alene består aføkologiske produkter. Også private supermarkederbliver hængt ud for deres salgspolitik, når de fxbegrænser udbuddet af buræg.Kronikøren glemmer dog, at de beslutninger, der træffes i kommunerne bliver truffet pådemokratisk vis. Det er beslutninger, som kun kan bæres igennem, fordi flere kræfter i samfundeter overbeviste om, at økologi er en vigtig politisk vision.Jeg mener, at det et er en samfundsopgave at sørge for bæredygtighed, rent grundvand, meredyrevelfærd og bedre natur. Samfundet må derfor investere i økologi på samme måde, somsamfundet investerer i sygehuse, skoler og infrastruktur. Vores produktion af fødevarer –konventionel eller økologisk – skal kunne forsvares i forhold til vores værdier og mål.Regeringen har i 2012 og 2013 lanceret en Økologisk Handlingsplan, der indeholder seriøse ogambitiøse initiativer til at fremme målsætningen om at fordoble det økologiske areal inden 2020.Regeringen har bl.a. støttet kommunernes omstilling til økologi i køkkenerne, samarbejdet medMiljøministeriet om mere smidige miljøgodkendelser, investeringer i biogas, produktudvikling,forarbejdning, eksportindsatser, markedsføring og forskning. Hele indsatsen evalueres i løbet afforåret i samarbejde med branchen og interessenterne.Når det så er sagt, har økologi også en god økonomi.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Vi har i dagi Danmark økologiske produkter, metoder, viden og erfaringer i verdensklasse, ogdansk eksport af økologiske har været stærkt stigende.I 2012 eksporterede danske virksomhederøkologiske fødevarer for 1.166 mio. kroner - en stigning på mere end 12 pct. fra året før. Bare i desidste 7 år er den økologiske eksport fire-doblet.Der er stadig udfordringer i den økologiske produktion f.eks. i forhold til at mindske dødelighedenblandt smågrise, der mases ihjel. Der er derfor også stadig behov for ny viden og nye praksisserinden for økologien for hele tiden at blive bedre. På samme måde som også den konventionelleproduktion hele tiden kan blive bedre. Regeringen støtter begge produktioner.I dag er 7 pct. af det danske landbrug økologisk. Vejen frem ligger ikke i, at økologien skalbrødføde hele verden, eller at hele Danmark skal være økologisk. Men Den konventionelleproduktion, som vi kender den i dag, vil inden for de næste 10-20 år blive udfordret af de tidligereøstlande. Vi er derfor nødt til at se på, hvordan vi kan skabe et bredere fundament for dansklandbrug, der er konkurrencedygtigt i fremtiden. Og her mener jeg, at økologien kan noget særligt.Forbrugerne har ligeledes vist, at de er villige til at betale merprisen for økologi. Således er 30pct.af de mælkeprodukter, der købes i dag, økologiske. Det skyldes hverken tvang eller urealistisk lavespotpriser. Det er først og fremmest et bevidst valg.
Dan Jørgensen
/ Louise Piester
2