Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1337092_0001.png
1337092_0002.png
1337092_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriEnheden for EU og internationale forhold/JWPDen 31. januar 2014
Taleudkast til samråd i Folketingets Udvalg for Fø-devarer, Landbrug og Fiskeri,torsdag den 6. februar 2014

(Det talte ord gælder)

Spørgsmål U:”Ministeren bedes redegøre for sin indstilling til denkommende dagsorden for rådsmøde (landbrug og fiskeri)den 17.-18. februar 2014 samt eventuelle sager, hvortilder søges mandat i Europaudvalget.”Svar:-Der er tale om et relativt kort rådsmøde den 17. fe-bruar 2014, og alle punkter er til orientering.-Det første punkt erformandskabets arbejdspro-gram.Dervil jeg bare henvise til samlenotatet.-Punkt 2 handler om Kommissionens nye forslag tilændring afordningerne for skolefrugt og skole-mælk.Fra dansk side støtter vi selvfølgelig en forenk-ling af ordningerne, men det er vigtigt, at ordningernefortsat passer til forholdene i Danmark. Men på råds-mødet vil der alene være en første præsentation afforslaget, og der vil også snart blive oversendt etgrundnotat til udvalget.
1.
2.
3.
-Punkt 3 handler om Kommissionens forslag omre-form af ordningen for salgsfremme.Fradansk sideer vi glade for, at forslaget flugter med, hvad vi hararbejdet for fra dansk side. Kommissionen foreslår, atordningen i højere grad fokuseres på informations-kampagner og eksport til lande uden for EU. Det gæl-der det om at holde fast i.
4.
-Punkt 4er en drøftelse afmarkedssituationen formælkog den såkaldte mælkepakke. Der er to lejre,når det kommer til mælk.-En gruppe lande har stor fokus på at lette overgangentil at mælkekvoterne afskaffes i 2015. Det gælder og-så Danmark, hvor de danske mælkeproducenter serud til at skulle betale over 170 millioner kr. i strafaf-gift for at have produceret over kvoten i 2013/2014.Det vil ramme mere end halvdelen af de danske pro-ducenter. Derfor støtter vi fra dansk side, at Kommis-sionen justerer den såkaldte fedtregulering, så kvo-terne reelt bliver øget lidt i de sidste år med kvoter.-Andre lande vil hellere diskutere retningslinjer for kri-setiltag med fokus på en eller anden form for udbuds-styring og prisovervågning. Det falder ikke så godt itråd med den danske holdning. Vi skal ikke tilbage tilden gammeldags landbrugspolitik. Det skal nok bliveen spændende diskussion i Rådet.2/3
5.
-Punkt 5 drejer sig omfornyelse af fiskeriprotokol-len med Mauretanien.Det er i første omgang etmandat til Kommissionen om at starte forhandlingermed Mauretanien. Når forhandlingerne er afsluttet, såvender Kommissionen tilbage med et forslag til Rådetog Europa-Parlamentet. Der skal vi så se på, hvorvidtvi kan støtte forhandlingsresultatet.-Fra dansk side holder vi os til den tilgang, som der varenighed om i Fødevareudvalget tilbage i januar 2011,hvor der blandt andet blev lagt vægt på at sikre etbæredygtigt fiskeri og menneskerettigheder.-Jeg vil ikke nævne nogen punkter undersiden sidst.
3/3