Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,26. februar 2014Sagsnr.: 24574Dok.nr.: 636255
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 208 (FLFalm. del) stilletden 5. februar
2014.
Spørgsmål nr. 208:
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4/2-14 fra Økologisk Landsforening om katalogover ideer til løsning af majs-til-biogas problemet, jf. FLF alm. del - bilag 143.”Svar:
Jeg har med interesse læst Økologisk Landsforenings idékatalog, som jeg også har fået af PerKølster, da jeg sidst holdt møde med Økologisk Landforening.Jeg er meget opmærksom på, at den tyske støtte til biogas er en udfordring for de økologiskemælkeproducenter i Sønderjylland. Efterspørgslen efter majs har betydet øget konkurrence omjorden og dermed meget høje jord- og forpagtningspriser. Det gør det svært for økologerne. Det ergodt, at Økologisk Landsforening tager det op med de tyske økologiorganisationer.Jeg har bedt NaturErhvervstyrelsen undersøge de afledte effekter, som den tyske produktion afmajs til biogas har på dansk landbrug, herunder også for økologien. Jeg er enig med ØkologiskLandsforening i, at der er et behov for at få dette belyst. Vi vil naturligvis også undersøgeeventuelle løsninger bl.a. i forbindelse med servicetjekket af den samlede økologiindsats.Økologisk Landsforening nævneri idékataloget grønningskrav om sædskifte for at hindremonokulturer med majs.Jeg kan oplyse, at der pr. 1. januar 2015 som følge af EU’slandbrugsreform kommer grønningskrav til landmændene om dyrkning af flere forskellige afgrøder.Hensigten med de nye EU-regler er netop at modvirke store arealer med monokulturer i EU.I idékataloget foreslår Økologisk Landforeningen også en grøn afgift på monokulturer og enafgiftsstruktur på biomasse, som kan modvirke monokulturer og brugen afnon-food i biogasanlæg.Det mener jeg sådan set, vi har taget stilling til. Med energiforliget er vi netop blevet enige om,hvordan rammerne skal være frem mod 2020. Det mener jeg ikke, at vi skal tage op igen nu.Økologisk Landsforening nævner desuden støtte til alternative afgrøder, der dyrkes ekstensivt aføkologiske landmænd, f.eks. kløver (i blandinger). Arealer med disse afgrøder er støtteberettigede,og det er efter EU-reglerne ikke muligt at yde en supplerende direkte støtte til arealer med kløver
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
eller kløverblandinger. Det er der heller ikke lagt op til i EU’s kommende landbrugsreform. Desudenstiller Danmark sig generelt kritisk overfor brugen af koblet støtte.
Dan Jørgensen
/ Benjamin Nauta Ibsen
2