Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1338554_0001.png
1338554_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,24. februar 2014Sagsnr.: 24491Dok.nr.: 639471

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 203 (FLFalm. del) stillet den 31. januar

2014efter ønske fra Leif Mikkelsen (LA)

Spørgsmål nr. 203:

”Ministeren bedes oplyse, hvad omkostningerne til den såkaldte case-by-case kontrol har været iårene 2010, 2011, 2012 og 2013 totalt og fordelt på fjerkrækød, oksekød og svinekød.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig til:”Udgifter til case-by-case kontrollen omfatter prøveudtagning, analyse for salmonella/campylobac-ter, specifikke analyser for salmonellapositive prøver samt analyse af resistens for salmonellaposi-tive og campylobacterpositive prøver. Dertil kommer udgifter til planlægning, risikovurdering, risi-kohåndtering samt tilbagetrækning.Til case-by-case kontrollen har der i 2010 været afsat ca. 5,5 mio. kr., i 2011 ca. 13,8 mio. kr., i2012 ca. 9,2 mio. kr. og i 2013 ca. 8,0 mio. kr.Stigningen fra 2010 til 2011 skyldes primærtstigning i analysepriser, samt at der blev inkluderetflere analyseparametre med henblik på at gøre risikovurderingen mere sikker.Faldet fra 2011 til 2012 skyldes primært, at Fødevarestyrelsen udarbejdede en vejledning til devirksomheder, som via deres egenkontrol samt kontrolhistorik kunne dokumentere, at virksomhe-derne importerede partier af kød med en forventet høj sikkerhed for så vidt angår salmonellaog/eller campylobacter. Da det var forventet, at en del virksomheder ønskede at benytte sig afdenne mulighed, blev antallet af undersøgte partier nedsat tilsvarende.Faldet fra 2012 til 2013 skyldes primært, at oksekød udgik af case-by-case programmet. Baggrun-den var en konstant lav forekomst af salmonella i oksekød, samt at de partier af oksekød, som i2012 blev vurderet farlige og dermed skulle trækkes tilbage, var af dansk oprindelse. Det blevsåledes vurderet, at det var mere hensigtsmæssigt at håndtere denne problemstilling i den danskehandlingsplan mod Salmonella Dublin i oksekød.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Budgettet for case-by-case er alene fordelt på enheder og ikke på opgaver. Derfor er det ikkemuligt at udarbejde en separat opgørelse over omkostninger til henholdsvis fjerkrækød, oksekødog svinekød.”
Dan Jørgensen
/ Lene Carpentier
2