Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,25. februar 2014Sagsnr.: 24487Dok.nr.: 638662
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 196 (FLFalm. del) stillet den 31. januar
2014efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 196:
Medhenvisning til artiklen "Nye regler om hestehold kan koste arbejdspladser", jf.http://www.business.dk/foedevarer/nye-regler-om-hestehold-kankoste-arbejdspladser bedes ministeren redegøre for den nyeste opdaterede viden om dyrevelfærd forheste, herunder de i artiklen omtalte forhold vedrørende bokse, lys m.m. samt redegøre for, omder på baggrund deraf er grundlag for revision af de tidligere fastsatte regler. Ministeren bedesendvidere redegøre for, om der forventes tab af arbejdspladser som nævnt i artiklen og i givet faldhvor mange, samt om årsagerne efter ministerens vurdering er reglerne, eller om den generellekrise i samfundet kan tænkes at påvirke udviklingen af antallet af heste. Desuden bedes ministerenoplyse, hvordan udviklingen har været i antallet af heste over de seneste fire år."Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Fødevarestyrelsen har ikke selvstændigt undersøgt udviklingen i antallet af heste ogarbejdspladser over de seneste år. I en analyse af hestesektorens samfundsøkonomiske betydningpubliceret i 20091fremgår, at der var ca. 200.000 heste i Danmark og at hestesektoren pådaværende tidspunkt skabte 21.000 arbejdspladser i Danmark. I følge de nyeste oplysninger fraVidencentret for Landbrug - Heste skønnes der i dag at være ca. 165.000 heste i Danmark, ogantallet af arbejdspladser skønnes at være faldet til ca. 18.000.I følge oplysninger fra Videncentret for Landbrug - Heste er bedækningstallet faldet over 50 % iden organiserede avl i perioden 2008-2013.Det er Fødevarestyrelsens foreløbige vurdering, at den nævnte nedgang i antal heste og antalarbejdspladser skal tilskrives en kombination af den økonomiske krise og en bekymring over deomkostninger, der vil være forbundet med at ændre eksisterende stalde for at opfylde de krav iGengivet i ”Hestesektorens samfundsøkonomiske betydning i Danmark, Dansk Landbrugsrådgivning,Landscentret”. Analysen er forestået af økonomer fra Aarhus Universitet.1
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
hesteloven, der træder i kraft i 2020. Fødevarestyrelsen har ikke for nuværende grundlag for atvurdere, hvor stor andel af nedgangen, der kan tilskrives hestelovens bestemmelser.Den nugældende hestelov blev vedtaget i 2007. Justitsministeren nedsatte i 2003 enarbejdsgruppe, der havde til opgave at foretage en undersøgelse af hestenes forhold og udarbejdeforslag til regler om hold af heste. På baggrund af arbejdsgruppens rapport fremsatteJustitsministeriet i marts 2007 forslag til lov om hold af heste. Loven blev vedtaget i juni 20072ogtrådte i kraft den 1. januar 2008. For hestehold etableret før 1. juli 2007 trådte dele af loven dogførst i kraft 1. januar 2011, mens andre dele af loven først træder i kraft henholdsvis 1. januar2016 og 1. januar 2020. For så vidt de i artiklen omtalte krav til staldindretning, herunder krav tilboksstørrelse, loftshøjde, rumfang og lysindfald, træder disse i kraft 1. januar 2020 for hesteholdetableret før 1. juli 2007.Da loven blev vedtaget, blev det besluttet, at der skulle gennemføres en lovovervågning af denne.Lovovervågningen skal fokusere på, om reglerne har ført til den tilsigtede forbedring af dedyrevelfærdsmæssige forhold for heste, samt hvilken betydning reglerne i øvrigt har haft forhesteholdene.3Ifølge forarbejderne til lov om hold af heste skulle Justitsministeriet i 2012 efterhøring af de berørte myndigheder og organisationer mv. udarbejde en redegørelse herom tilFolketinget.I december 2011 blev dyrevelfærdsområdet som bekendt overflyttet fra Justitsministeriet tilFødevareministeriet,hvorfor det nu er Fødevareministeriet, der skal forestålovovervågningen.Arbejdet med lovovervågning af lov om hold af heste gennemføres i regi afFødevarestyrelsen,der i april 2012 foretog en høring med henblik på at belyse, om loven har ført tilden tilsigtede forbedring af de dyrevelfærdsmæssige forhold for heste, samt hvilken betydningreglerne i øvrigt har haft for hesteholdene. På baggrund af de modtagne høringssvar kunneFødevarestyrelsen konstatere, at kun ganske få interessenter havde taget stilling til, hvorvidt lovenhar ført til den tilsigtede forbedring af de dyrevelfærdsmæssige forhold for heste.Fødevarestyrelsen foretog på den baggrund endnu en høring i november 2013.”Det er således min forventning, at en redegørelse om lovovervågning af lov om hold af heste kanforelægges Fødevareudvalget i løbet af foråret 2014. På baggrund af lovovervågningen vil jegefterfølgende tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for at revidere lov om hold af heste.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
23
Lov nr. 528 af 6. juni 2007 om hold af heste nu lovbekendtgørelse nr. 251 af 8. marts 2013.LSF 202 2006/1
2