Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1339183_0001.png
1339183_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,25. februar 2014Sagsnr.: 24399Dok.nr.: 641535

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 155 stillet den 28. januar 2014 efter

ønske fra Hans Christian Schmidt (V)

Spørgsmål nr. 155

”Af regeringens Vækstplan for Fødevarer fra december 2013 fremgår det, at regeringen vil fremmefleksible og indbyrdes sammenhængende fødevareuddannelser. Ministeren bedes redegøre for,hvilke konkrete initiativer regeringen har taget for at fremme fleksible og indbyrdessammenhængende fødevareuddannelser, hvordan det finansieres, samt hvilke specifikke mål,regeringen har med indsatsen.”

Svar:

Der er til besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Uddannelses- og forskningsministeren.Universitetsloven fastslår, at der på uddannelsesområderne nedsættes et eller flere aftagerpaneler,der består af udefra kommende medlemmer. Panelernes opgave er netop at bidrage til inddragelseaf aftager- og virksomhedsbehov i forhold til kvalitetssikring og udvikling af uddannelser, herundersammenhæng. Tilsvarende er der for erhvervsakademier og professionshøjskoler nedsatuddannelsesudvalg, hvor der også sidder repræsentanter fra aftagere og organisationer, somfølger udviklingen ud fra bl.a. praksisbehov.Det nye akkrediteringssystem, som er trådt i kraft 1. juli 2013, har endvidere betydet, at der erindført prækvalifikation af alle nye uddannelser og nye udbud. I prækvalifikationen ligger der envurdering af uddannelsers relevans for arbejdsmarkedet – både i et samfundsøkonomisk og etuddannelsespolitisk perspektiv. Samtidig er der indført skærpede krav til institutionerne omfortløbende at kunne dokumentere og sikre uddannelsernes relevans. Finansiering vil ske inden foreksisterende ramme.Jeg kan herudover oplyse, at der er etableret et partnerskab om fødevareuddannelser i regi af denselvejende institution Madkulturen. I forbindelse med udviklingen af partnerskabet har der værettilknyttet en gruppe bestående af bl.a. uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter,interessenter, erhverv og relevante ministerier. I den forbindelse har ministerierne også opfordretuddannelsesinstitutioner og fødevareerhvervet til et øget samarbejde. Finansiering afpartnerskabet skal fastlægges med den videre udmøntning af Vækstplan for fødevarer.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Et af fokusområderne i samarbejdet er blandt andet afdækning af karriereveje indenfor fødevarermed henblik på at synliggøre kompetenceudviklingsmuligheder og videreuddannelsesveje indenforfødevareområdet. Det er målet, at en øget dialog mellem arbejdsmarkedets parter oguddannelsesinstitutioner om efteruddannelse vil øge uddannelsesmæssig mobilitet og hermedskabe endnu bedre sammenhæng mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.
Dan Jørgensen
/ Thomas Falke Mortensen
2