Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1339179_0001.png
1339179_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,25. februar 2014Sagsnr.: 24399Dok.nr.: 641523

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 153 stillet den 28. januar 2014 efter

ønske fra Hans Christian Schmidt (V)

Spørgsmål nr. 153

”Af regeringens Vækstplan for Fødevarer fra december 2013 fremgår det, at regeringen vilopfordre erhvervet til at være aktive i dialogen med uddannelsesinstitutionerne og indgå aktivt isamarbejde om løbende praksiserfaring og erhvervssamarbejde for studerende samt flere tilbudom praktik- og traineeforløb. Ministeren bedes redegøre for, hvordan regeringen konkret haropfordret erhvervslivet til at være aktive i dialogen med uddannelsesinstitutionerne samt redegørefor udviklingen af antallet af praktik- og traineeforløb siden januar 2013. Ministeren bedesherunder redegøre for regeringens specifikke mål for samarbejdet mellem erhvervslivet oguddannelsesinstitutionerne.”

Svar:

Jeg har indhentet bidrag fra uddannelses- og forskningsministeren, som jeg henholder mig til:Universitetsloven fastslår, at der på alle uddannelsesområder nedsættes et eller flereaftagerpaneler, der består af udefra kommende medlemmer.Panelernes opgave er netop at bidrage til inddragelse af aftager- og virksomhedsbehov i forhold tilkvalitetssikring og udvikling af uddannelser. Tilsvarende er der for erhvervsakademier ogprofessionshøjskoler nedsat uddannelsesudvalg, hvor der også sidder repræsentanter fra aftagereog organisationer, som følger udviklingen ud fra bl.a. praksisbehov.I Uddannelses- og Forskningsministeriet tilskynder man derudover genereltuddannelsesinstitutionerne til, at man i højere grad tænker samspillet med aftagerne mere ind.Det nye akkrediteringssystem, som er trådt i kraft 1. juli 2013, har betydet, at der er indførtprækvalifikation af alle nye uddannelser og nye udbud. I prækvalifikationen ligger der en vurderingaf uddannelsers relevans for arbejdsmarkedet – både i et samfundsøkonomisk og et
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
uddannelsespolitisk perspektiv.Samtidig er der indført skærpede krav til institutionerne om fortløbende at kunne dokumentere ogsikre uddannelsernes relevans.Der henvises endvidere til besvarelsen af spørgsmål 154, hvori udviklingskontrakternes pligtigemål for ”øget innovationskapacitet”, der omfatter mål for samarbejde med erhvervslivet,overordnet beskrives.Uddannelses- og Forskningsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om udviklingen i antalletaf praktik- og traineeforløb.Jeg kan herudover oplyse, at der er etableret et partnerskab om fødevareuddannelser i regi af denselvejende institution Madkulturen. I forbindelse med udviklingen af partnerskabet har der værettilknyttet en gruppe bestående af bl.a. uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter,interessenter, erhverv og relevante ministerier. I den forbindelse har ministerierne også opfordretuddannelsesinstitutioner og fødevareerhvervet til et øget samarbejde.
Dan Jørgensen
/ Thomas Falke Mortensen
2