Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del
Offentligt
1334588_0001.png
1334588_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,den 13. februar 2014Sagsnr.: 24288Dok.nr.: 631541

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 108 (FLFalm. del) stillet den 22. januar

2014

Spørgsmål nr. 108:

”Ministerens kommentarer udbedes til Økologisk Landsforenings aktionsplan ”Økologisk mælk somlokomotiv for økologi”, jf. FLF alm. del – bilag 19.”

Svar:

Jeg har med interesse læst Økologisk Landsforenings aktionsplan og ser frem til at drøfte den ogudfordringerne for den økologiske mælkeproduktion på det kommende samråd i udvalget den 19.februar 2014.Jeg er meget opmærksom på, at den tyske støtte til biogas er en udfordring for de økologiskemælkeproducenter i Sønderjylland. Efterspørgslen efter majs har betydet øget konkurrence omjorden og dermed meget høje jord- og forpagtningspriser. Det er svært for økologiskemælkeproducenter at hamle op med, og nogle vælger derfor at stoppe som mælkeproducentereller lægge om til konventionel produktion. Det er en kedelig udvikling. Jeg vil derfor vende sagenmed min tyske kollega til rådsmødet senere denne måned. Når det er sagt, skal vi nok ikkeforvente, at vi kan ændre tysk energipolitik.Desuden har jeg for at sætte turbo på omlægning til økologi netop igangsat et servicetjek af heleøkologiindsatsen, herunder Økologisk Handlingsplan 2020. Vi skal vide, hvad der har virket, oghvad der ikke har. Vi skal se på, om ordningerne skal sammensættes anderledes. Vi vil også se påudfordringerne i mælkesektoren, herunder betydningen af ophævelse af mælkekvoter fra 2015.Det skal ske i samarbejde med ca. 200 personer fra forskellige interessentgrupper. Det er førstegang, vi involverer så bred en interessentkreds, og det forventer jeg mig meget af.Med Økologisk Handlingsplan 2020 har regeringen allerede iværksat en lang række indsatser, derunderstøtter – ikke kun, men også – mælkeproducenterne. Et eksempel er, at vi er i gang med etpilotprojekt med jordfordeling, som afsluttes inden længe.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Vi ser også på omlægning af offentlige arealer til økologi. Det betyder bl.a. omlægning afFødevareministeriets egne arealer, hvor vi de seneste år har haft en øget omlægning.Fødevareministeriet ser desuden på, hvordan økologer kan blive prioriteret på ministeriernesarealer. Vi er også på vej med et fremstød overfor kommunerne om omlægning af deres arealer.Desuden er vi i ministeriet i gang med at se på, hvordan vi kan indføre en mere målrettetkvælstofregulering, og om der er særlige forhold, som vi skal være opmærksomme på. Det kanendda vise sig, at de områder, hvor gødskningstildelingen skal sænkes i forhold til i dag, vil væreoplagte til økologisk produktion. Vi er dog stadig et stykke vej fra at kunne konsekvensvurderemulige modeller.Herudover er vi i dialog med EU-Kommissionen om muligheden for 1-årige forlængelser aføkologisk arealstøtte. Jeg er meget opmærksom på, at de 5-årige tilsagn om økologisk arealtilskuder en udfordring for økologiske producenter.Vi har således fra regeringens side iværksat en række indsatser, der skal understøtte denøkologiske udvikling, herunder den økologiske mælkeproduktion. Men det gør det ikke alene. Detkræver også en aktiv indsats fra detailhandlen og de økologiske mælkeproducenter, som ØkologiskLandsforening også peger på.
Dan Jørgensen
/ Louise Piester
2