Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del
Offentligt
1361952_0001.png
1361952_0002.png
Ministeren
Uddannelses- og ForskningsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 18. marts 2014 har udvalget efter ønske fra Mai Mercado (KF) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 92 (Alm. del)Idet 10 pct. eller flere af alle kvinder i den fødedygtige alder skønnes at lide af syg-dommen endometriose, bedes ministeren oplyse udvalget, om danske lægestude-rende som en del af det obligatoriske pensum undervises i diagnosticering og be-handling af underlivssygdommen endometriose?SvarLægeuddannelsen (kandidatuddannelsen i medicin) udbydes på fire universiteter iDanmark. Der undervises i endometriose på medicinuddannelsen på alle fire uni-versiteter.Uddannelses- og Forskningsministeriet har forespurgt universiteterne om under-visningen i endometriose på lægeuddannelsen. Ministeriet har modtaget følgendesvar:-Københavns Universitet: Endometriose indgår som en del af pensum i Gy-nækologi-obstetrik på 6.semester af kandidatuddannelsen. Endometrioseer beskrevet i Munksgaards gynækologibog, 3.udgave s. 316-327 (AxelForman & Niels Jørgen Secher), som er den obligatoriske lærebog i Gynæ-kologi-obstetrik. Eksamen inkluderer spørgsmål i endometriose.Aarhus Universitet: Et kapitel i uddannelsens lærebog omhandler endome-triose(Forman A., Kjer JJ., Pedersen AT.: Endometriose. Ottesen B., Mo-gensen O., Forman A.: Gynækologi. Munksgaard, 4. udgave s. 145-158).Derudover indgår forelæsning ved Axel Forman, der er leder af den vest-danske centerfunktion for endometriose, dansk repræsentant for WorldEndometriosis Society og medlem af patientforeningens bestyrelse, og somanses for en af landets førende inden for området. Endometriose indgåryderligere i introduktionskurset forud for det kliniske kursus. Eksamen in-kluderer ofte spørgsmål i endometriose.Syddansk Universitet: Der indgår elementer af undervisning i diagnostice-ring og behandlingen af endometriose på kandidatuddannelsen i medicinunder temaet ’Benigne tumorer’. Undervisningen består af en teoretiskgennemgang i form af forelæsning og efterfølgende case-undervisning igrupper.
10. april 2014

Uddannelses- og

Forskningsministeriet

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTel.3392 9700Fax3332 3501Mail[email protected]Webwww.ufm.dkCVR-nr.Ref.-nr.1680 540814/005392-06
-
-
Side1/2
-
Aalborg Universitet:Endometriose vil indgå i undervisningen på det kom-mende 3. semester modul 3.1, Gynækologi-obstetrik.Semesteret er i slut-ningen af planlægningsfasen, men de studerende vil blive undervist i syg-dommen som en del af den teoretiske og kliniske undervisning. De vil såle-des både berøre diagnostik og behandling af sygdommen.Sygdommen erikke specificeret i studieordningen, men indgår i en række læringsmål vedr.gynækologi og obstetrik.
Med venlig hilsen
Sofie Carsten Nielsen

Uddannelses- og

Forskningsministeriet

Side2/2