Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del
Offentligt
1347890_0001.png
1347890_0002.png
Ministeren
Uddannelses- og ForskningsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 27. februar 2014 har udvalget efter ønske fra Annette Vilhelmsen (SF)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 73 (alm. del)Hvem kan ansvarspådrages i AU's ledelse, og på hvilken måde: bestyrelsesformanbestyrelsesforman-den, bestyrelsen eller rektor, når man har haft så lidt styr på en storstilet reform ogpå økonomien, at man efterfølgende må nedlægge 3360-400 stillinger?SvarJeg kan ikke kommentere de konkrete forhold, som der henvises til i spørgsmålet,da der er tale om interne anliggender i Aarhus Universitets bestyrelse, men udeluk-kende redegøre for de juridiske forhold, der spørges til.Bestyrelsen er universitetets øverste myndighed. Bestyrelsen har derfor ansvaretfor universitetets ledelse, herunder ikke mindst universitetets økonomiske situation.Jeg kan ifølge universitetsloven alene pålægge bestyrelsen at træde tilbage, hvisbestyrelsen ved sine dispositioner bringer universitetets videreførelse i fare. Denneelsenmulighed kan kun anvendes i helt ekstraordinære situationer. Kun hvor universiteuniversite-tets økonomiske situation som følge af bestyrelsens retsstridige handlinger ellerundladelser er blevet så vanskelig, at institutionen trues af lukning, vil jeg kunnergribe ind og afsætte bestyrelsen.Herudover kan jeg eller bestyrelsen efter universitetsloven kun beslutte at anlæggeretssag mod bestyrelsesmedlemmer, rektor, eventuelle institutionsinstitutionsrevisorer ellerandre i anledning af tab, som er påført universitetet. For bestyrelsesmedlemmergælder dansk rets almindelige erstatningsregler, men de hæfter ikke i øvrigt perper-sonligt for universitetets økonomiske forpligtelser. Der er altså ikke tale om enskærpelse af bestyrelsesmedlemmers ansvars og hæftelsesforhold.ansvars-Den søgsmålsadgang, som jeg har efter universitetsloven, vil kun kunne anvendes iganske særlige tilfælde, hvor tabets størrelse, bestyrelsens eller andres adfærd ogomstændighederne i øvrigt, er af en særlig grov karakter.vrigt,Bestyrelsen, både enkelte medlemmer af bestyrelsen og den samlede bestyrelse,rektor, direktør og andre ledere kan således drages til ansvar for deres handlingerefter dansk rets almindelige erstatningsansvar, hvis de med deres handlinger for-sætligt har påført universitetet et økonomisk tab.

19. marts 2014

Uddannelses- og

Forskningsministeriet

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
14/004092-04
Side1/2
I de tilfælde, hvor udenforstående eller ansatte har lidt et tab på grund af universiuniversi-tetets adfærd, må disse personer selv rejse krav over for den eller de ansvarlige.
Med venlig hilsen
Sofie Carsten NielsenUddannelses- og forskningsministerorskningsminister

Uddannelses- og

Forskningsministeriet

Side2/2