Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del
Offentligt
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 21. januar 2014 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 56 (Alm. del )Ministeren bedes kommentere henvendelse af 18. januar 2014 fra Foreningenfor Danske Lægestuderende og Medicinerrådet ved Københavns Universitetvedrørende konsekvenser af fremdriftsreformen for medicinstuderende, jf. FIValm. del - bilag 94.SvarMed den del af SU-reformen, der vedrører rammerne for studiegennemførelse,bliver det slået fast, at studerende, der har søgt optagelse på en heltidsuddannelse,også reelt skal være heltidsstuderende.Jeg vil gerne understrege, at uddannelserne og undervisningen allerede i dag skaltilrettelægges på en måde, så de studerende kan gennemføre 60 ECTS-point omåret, hvilket svarer til 1 års fuldtidsstudium. Men desværre er det også sådan, at altfor mange studerende bliver unødigt forsinkede undervejs. Derfor er jeg optaget afat stille krav til både studerende og uddannelsesinstitutioner, så de studerendesmuligheder for at gennemføre på normeret tid understøttes.Ad punktet: Fremdriftsreformen skævvrider medicinstudiets vekslen mellem teoriog praksisMed reformen bliver den studerende automatisk tilmeldt den første ordinære prøve,og hvis denne prøve ikke bestås, bliver den studerende automatisk tilmeldt omprø-ve (2. prøveforsøg) i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf.Det betyder, at kun den studerende, der ikke har bestået en prøve efter 2. prøvefor-søg, skal tage prøven om i et senere semester. Den studerende beslutter som ud-gangspunkt selv, hvornår 3. prøveforsøg skal finde sted.I de netop udstedte bekendtgørelser, der fastsætter reformens nærmere centraleregler, har vi taget højde for, at den studerende eksempelvis på medicin ikke kankomme ud i en klinik, før vedkommende har bestået den teoretiske baggrund.
12. februar 2014
Ministeriet for Forskning,
Innovation og Videregående
Uddannelser
Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
14/001328-02
Side1/2
Ad punktet: Fremdriftsreformen forfladiger de medicinstuderendes specialevalgMedicinstudiet er normeret til i alt 6 år, svarende 360 ECTS-point, og indholdet afuddannelsen er fastlagt af universiteterne efter drøftelse med Sundhedsstyrelsen forat sikre, at den studerende efter afsluttet uddannelse kan opnå autorisation somlæge efter reglerne i lov om autorisation af sundhedspersoner og sundhedsfagligvirksomhed.For studerende, som i løbet af universitetsstudiet får en særlig interesse for forsk-ningen, vil der fortsat være mulighed for, at de sideløbende er indskrevet på enkandidat- og ph.d.-uddannelse. Der foretages med reformen ingen ændringer heri.Jeg har forstået, at de universiteter, der udbyder medicin- og tandlægeuddannelser-ne, gennem en årrække har givet orlov til særligt talentfulde studerende med hen-blik på, at de kan deltage i et såkaldt forskningsår. Jeg synes, at der kan være godefaglige grunde til, at denne orlovsmulighed fortsætter, men det vil være op til detenkelte universitets afgørelse.Jeg vil gerne slå fast, at forskningsåret ikke er en del af medicinstudiet og hellerikke er omfattet af ministerielt fastsatte regler.Ad punktet: Fremdriftsreformen hæmmer ulandspraktik og U-landshjælpDet vil være op til det enkelte universitet at vurdere, om det fortsat vil give denstuderende orlov i forbindelse med ulandspraktik og U-landshjælp. Universiteternekunne i den forbindelse overveje, om det var relevant at sådanne udenlandsopholdkunne blive tilrettelagt på en sådan måde, at de blev integreret i uddannelsen ogderved blev meritgivende.Ad punktet: Fremdriftsreformen indskrænker muligheden for studierelevant prak-sisarbejde og prægraduat forskningI 2011 overskred universitetsstuderende i gennemsnit deres studietid med mere endet år i forhold til normeret tid. Med vedtagelse af SU-reformen skal de studerendesstudietid på universiteterne i gennemsnit reduceres med 4,3 måneder frem mod2020. Der vil dermed også fremover være plads til orlov og forsinkelse af andreårsager.Med en arbejdstid på 37 timer om ugen og plads til forsinkelse vil jeg hævde, atstuderende har rigeligt med tid til f.eks.fritidsarbejde og forskningsprojekter.
Ministeriet for Forskning,
Innovation og Videregående
Uddannelser
Med venlig hilsen
Sofie Carsten Nielsen
Side2/2