Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del
Offentligt
1302213_0001.png
1302213_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 24. oktober 2013 har udvalget efter ønske fra Jens Henrik Thulesen Dahl(DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 5 (alm. del)Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder der er for at få SU som studeren-de på Steinerskoler, og hvis det ikke er muligt, hvilken begrundelse der så er her-for?SvarJeg går ud fra, at der spørges til muligheden for at få SU til den undervisning påfolkeskole- og ungdomsuddannelsesniveau, som udbydes på Steinerskoler.Ifølge SU-reglerne kan en uddannelse i Danmark godkendes som SU-berettigende,når der er tale om en offentligt anerkendt ungdomsuddannelse, en offentligt aner-kendt videregående uddannelse, en almen voksenuddannelse eller anden undervis-ning på folkeskoleniveau, og undervisningen foregår ved en offentligt anerkendtuddannelsesinstitution.I medfør af disse regler kan der gives SU til undervisning på folkeskoleniveau.Elever på Rudolf Steiner Skolerne kan også få SU til undervisning på folkeskoleni-veau, hvis de i øvrigt opfylder de generelle betingelser for at modtage SU.Der kan derimod ikke gives SU til Rudolf Steiner Skolernes 11. og 12. klassetrin,da undervisning på disse klassetrin ikke er en offentligt anerkendt ungdomsuddan-nelse, der foregår ved en offentligt anerkendt uddannelsesinstitution. Rudolf Stei-ner Skolernes 11. og 12. klassetrin er et privat og frivilligt undervisningstilbud,som ikke er omfattet af en uddannelseslovgivning. Det er undervisning, som foræl-dre og skolesøgende frit kan vælge, men der ydes ikke tilskud fra staten, herunderheller ikke statens uddannelsesstøtte.Private uddannelser kan ifølge SU-reglerne også godkendes som SU-berettigende,men her er det blandt andet en betingelse, at der er tale om en erhvervsrettet ud-dannelse, hvilket ikke er tilfældet for Rudolf Steiner Skolernes 11. og 12. klasse-trin. Der kan derfor heller ikke efter disse regler gives SU til undervisning på disseklassetrin.

20. november 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/0297000-04
Side1/2
Det bemærkes, at svaret ikke beskriver muligheden for at få SU tilvideregåendeSteineruddannelser, som fx pædagoguddannelsen ved Rudolf Steiner Børnehave-seminarium, der er SU-godkendt som privat uddannelse.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side2/2