Finansudvalget 2013-14
FIU Alm.del
Offentligt
J.nr. 13-530435825. november 2013
TilFolketinget –Finansudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 2. oktober 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Christensen(V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for danske og udenlandske erfaringer med beskatningaf energiselskaber med tilbagevirkende kraft, fsva. udflagning af produktion,investortillid og provenu?
Svar
Regeringen har ikke erfaringer med beskatning af energiselskaber med tilbage-virkende kraft, ligesom regeringen ikke har foretaget undersøgelser af eventu-elle udenlandske erfaringer med at indføre sådanne skatteregler med tilbage-virkende kraft.Det bemærkes i den forbindelse, at regeringen ikke finder, at der indgår ele-menter med tilbagevirkende kraft i lovforslaget om harmonisering af beskat-ningen af kulbrinteindvinding (L 79, FT 2013-14).Lovforslaget indebærer således ikke ændringer af beskatningen i indkomstår,der ligger forud for indkomståret 2014, hvorfra de nye regler vil få virk-ning.Der er heller ikke tale om tilbagevirkende kraft, når lovforslaget ændrerpå beskatningsregler, der efter deres natur finder anvendelse på et bestemtretsforhold og gør det i flere på hinanden følgende indkomstår, da ændringer-ne sker med virkning for fremtidige indkomstår.Der henvises i øvrigt til svaret på§ 20-spørgsmål nr. S 2378 af 12. september2013.Hvis spørgeren ved tilbagevirkende kraft måtte forstå, at regler, der finderanvendelse i flere på hinanden følgende indkomstår, ændres med virkning forfremtidige indkomstår, vil den daværende regerings stramning af afskrivnings-reglerne i 2007 for blandt andet borerigge, produktionsplatforme og andrelignende anlæg være et eksempel herpå.Regeringen findersom nævnt ikke, at der med sådanne regelændringer er taleom lovgivning med tilbagevirkende kraft, og regeringen har ikke foretagetanalyser af effekterne af stramningen af afskrivningsreglerne i 2007 med hen-syn til udflagning, investortillid og provenu.
2/2