Finansudvalget 2013-14
FIU Alm.del
Offentligt
1295723_0001.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
FinansministerenDen 1. november 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 17 (Alm. del – §7) af 15. oktober 2013stillet efter ønske fra Kristian Thulesen Dahl, DF

Spørgsmål

Ministeren bedes kommentere den nye studierapport fra EU-Kommissionen om velfærdsturis-me, herunder klargøre, om regeringen er enig i rapportens vurderinger vedr. Danmark?

Svar

Den 14. oktober offentliggjorde EU-Kommissionen rapporten ”A fact finding analysis on theimpact on the Member States' social security systems of the entitlements of non-active intra-EUmigrants to special non-contributory cash benefits and healthcare granted on the basis of resi-dence”.Rapporten, som er udarbejdet af et konsulentfirma på vegne af Kommissionen, har et relativtsnævert fokus på ikke-aktive (generelt defineret i rapporten som personer uden for beskæftigelse)EU-migranters anvendelse af nogle særlige ikke-bidragspligtige ydelser. Rapporten behandler så-ledes ikke fri bevægelighed i EU generelt eller udlændinges brug af velfærdsydelser generelt.Af rapporten fremgår en række vurderinger på tværs af EU-landene. Derudover indgår der femcasestudier for udvalgte lande i rapporten, hvilket dog ikke omfatter Danmark. Det bemærkes, atdet flere steder i rapporten anføres, at pålideligheden af de fundne data er begrænset, hvorforrapportens konklusioner skal tolkes med dette forbehold. Dette gælder også for visse data vedrø-rende Danmark.For så vidt angår Danmark bemærkes bl.a. i rapporten, at der er sket en stigning i migrationen tilDanmark fra andre EU-lande i den undersøgte periode. I rapporten anføres det endvidere, atDanmark er et af de lande, hvor der er betydelig forskel på arbejdsløsheden mellem EU-migranter og danske statsborgere: højere for EU-migranter. Endelig bemærkes det, at Danmarkifølge rapporten er blandt de lande, hvor studerende udgør den relativt største andel af ikke-aktive EU-migranter.Regeringen noterer sig rapportens konklusioner, og de datamæssige usikkerheder, som anføres.
Med venlig hilsenBjarne Corydon