Finansudvalget 2013-14
FIU Alm.del
Offentligt
1335270_0001.png
1335270_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren17. februar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 168(Alm. del – § 7)af 12.februar 2014 stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål

”Kan ministeren bekræfte, at DONG havde bedt om et statsligt kapitalindskudforud for beslutningen om det aktiesalg, der nu er aftalt med DONG? I givet faldbedes ministeren oplyse, hvor stort et beløb der var på tale, og hvorfor staten sag-de nej?”

Svar

Som redegjort for i samrådet den 28. januar 2014 henvendteDONG Energy sigfor godt et år siden til Finansministeriet. Udviklingen i energipriserne på de euro-pæiske gasmarkeder havde været ugunstig. Og i lighed med de andre europæiskeenergiselskaber var selskabets indtjening markant lavere end forventet.Derfor stod DONG Energy og staten som den største aktionær over for et klartvalg. Enten måtte selskabet foretage en kraftig reduktion i de planlagte investerin-ger. Dette ville indebære en række engangsomkostninger og reducere selskabetsmuligheder for at skabe værdi i fremtiden. Eller også måtte der tilføres ny egenka-pital, så selskabets strategi med markante investeringer inden for havvindmøllerog produktion af olie og naturgas kunne fastholdes.I tilknytning hertil kan det oplyses, at DONG Energy i deres henvendelse alenefremførte deres vurdering af selskabets behov for yderligere egenkapital, men ikkeom den skulle komme fra eksisterende eller nye investorer. Dette er i overens-stemmelse med den generelle styringsmodel for statslige selskaber, hvor selska-bernes ledelse har ansvaret for at drive virksomheden, mens det er staten, der somhovedaktionær har retten til og ansvaret for at tage stilling til ejerstrukturen ogeventuelle ændringer af denne. Det kan yderligere oplyses, at DONG Energy vur-derede behovet for at få tilført ny egenkapital til at være et pænt stykke over 10mia. kr.På baggrund af henvendelsen fra DONG Energy iværksatte Finansministerietmed bistand fra ministeriets finansielle rådgiver en proces med henblik på at vur-dere dels de forudsætninger mv., der lå til grund for det af DONG Energy opgjor-te behov for ny egenkapital, dels mulighederne for i givet fald at fremskaffe yder-ligere egenkapital.
Finansministeriet ¶ Christiansborg Slotsplads 1 ¶ 1218 København K ¶ T 33 92 33 33 ¶ E [email protected] ¶ www.fm.dk
Side2af2
Med udgangspunkt i dette arbejde blev forligskredsen inddraget. I forligskredsenblev der opnået enighed om, at det ville være til fordel for staten, at DONGEnergy fik tilført ny kapital, og at denne kapital skulle søges rejst fra nye investo-rer.Derfor indgik det i den finansielle handlingsplan, som DONG Energy offentlig-gjorde den 27. februar sidste år, at der ville blive søgt gennemført en kapitaludvi-delse på mindst 6-8 mia. kr. fra nye og/eller eksisterende aktionærer. Samtidigskulle DONG Energy i medfør af den finansielle handlingsplan gennemføre enbetydelig omkostningsreduktion og en restrukturering af den tabsgivende gasfor-retning, ligesom selskabets kapitalstruktur skulle forbedres gennem fra salg af ik-ke-kerneaktiviteter og ejerandele i kerneaktiviteter.Når der i forligskredsen var enighed om at søge den nødvendige egenkapital rejstfra nye investorer, skyldtes det bl.a. et ønske om at begrænse den danske statsrisiko i forhold til DONG Energy, ved at nye investorer forudsattes at påtage enreel aktierisiko, og ved at nye investorer kunne tilføre ejerkredsen og bestyrelsenerfaringer og kompetencer og dermed bidrage til en større sikkerhed for, atDONG Energy vil realisere selskabets potentialer og dermed skabe det afkast tilaktionærerne, som også staten har en forventning om.Det kan yderligere bemærkes, at beslutningen i forligskredsen om at søge kapital-udvidelsen gennemført med nye investorer må anses som at ligge i naturlig for-længelse af hensigten om at børsnotere DONG Energy, der har været udgangs-punktet for de politiske aftale vedrørende DONG Energy siden 2004.
Med venlig hilsenBjarne Corydon